- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BNR a platit impozit pe profit in aprilie, pentru prima data in ultimii 9 ani

01 Jun, 10:31 • Redactia DailyBusiness
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a platit in aprilie, pentru prima data in ultimii 9 ani, impozit pe profit, pe fondul unor castiguri semnificative in ultimele doua trimestre, care au contribuit la stingerea pierderii ramasa neacoperita din perioada anterioara.
BNR a platit impozit pe profit in aprilie, pentru prima data in ultimii 9 ani

„BNR nu numai ca si-a acoperit toata pierderea acumulata in ultimii ani, dar in aprilie, dupa 9 ani, e prima data cand am platit impozit pe profit la bugetul de stat. Profit facem de cativa ani, insa cu profitul inregistrat acopeream piederile din perioada cand BNR a trebuit sa faca sterilizarile mari”, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.

In perioada 2001-2006, BNR a inregistrat pierdere, iar pana in 2004, inclusiv, pierderea a fost acoperita din castiguri nete din reevaluarea activelor si pasivelor in valuta. Profitul din anul 2007 a fost folosit pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori.

„Incepand din toamna anului trecut, trimestrul 4 si trimestrul 1 din acest an, profiturile au fost foarte mari. Noi ne asteptam ca pe la sfarsitul anului 2009 sa trecem pe profit impozabil. Legea nu ne permite sa platim impozit pe profit pana nu acopeream pierderile pe anii anteriori”, a spus Isarescu.

„Cu cateva trimestre inainte au fost acoperite pierderile, ceea ce a mai ramas din pierderile de anii trecuti, si in aprilie 2009 am platit pentru prima data, din 2001, impozit pe profit. In T4 2008 si T1 2009 profitul e chiar semnificativ”, a explicat guvernatorul BNR.

Banca centrala a obtinut in 2007 un profit net de 458,46 milioane lei (137,26 mil. euro), comparativ cu o pierdere de 4,33 miliarde lei (1,2 mld. euro) in anul anterior, potrivit raportului anual publicat de BNR.

Situatiile financiare ale BNR sunt intocmite conform principiilor si regulilor contabile prevazute de standardele internationale de contabilitate, aplicabile bancilor centrale, recunoscute de Banca Centrala Europeana.

Banca este scutita de la plata impozitului pe profit, dar conform legislatiei, vireaza la bugetul de stat o cota de 80% din veniturile nete ramase dupa acoperirea cheltuielilor exercitiului financiar si a pierderii exercitiilor precedente ramase neacoperite din alte surse.