- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Patriciu: BNR tine in mod artificial valoarea monedei europene. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei/euro

05 Oct, 17:37 • Redactia DailyBusiness
Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca euro este o moneda falsa si extrem de volatila, tinuta in mod artificial la valoarea din prezent de catre Banca Nationala a Romaniei, iar oamenii de afaceri cumpara materia prima in dolari, potrivit Mediafax.
Patriciu: BNR tine in mod artificial valoarea monedei europene. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei/euro

„Faptul ca Banca Nationala tine in mod fals cursul e gresit. Estimez la mai mult de 4,7-4,8 lei cursul de schimb pentru un euro”, a raspuns Patriciu, intrebat daca mentine o estimare a sa mai veche ca euro va ajunge la 4,7 lei la sfarsitul anului.

El a adaugat ca euro este o moneda falsa si extrem de volatila, pe care nu te poti baza.

„Nu se cumpara nimic in euro. Toate materiile prime le cumparam in dolari”, a mai spus omul de afaceri.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat marti ca Banca Nationala a Romaniei a cumparat euro de pe piata valutara in primul trimestru si a vandut valuta in lunile urmatoare, operatiuni prin care a urmarit inclusiv gestionarea lichiditatii din piata interbancara.

„Cursul nu este artificial. Ca sa nu lungesc mai mult vorba, putea sa fie mai volatil, mai fluctuant. De ce cursurile libere se numesc cursuri flotante si nu fluctuante? Cursul flotant nu trebuie sa fie un curs foarte variabil. Daca introduceti datele Ministerului Finantelor veti vedea ca actualul curs nu este artificial. Probabil am evitat fluctuatii mari de curs pentru ca a transmis mesaje in toate partile”, a afirmat Isarescu la conferinta Romanian Financial Forum organizata de Medaifax impreuna cu Banca Nationala a Romaniei.

Directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, a apreciat, la acelasi seminar, ca finantarile in euro sunt produse atipice pentru o economie locala, emergenta, care pot crea distorsiuni majore, fiind originate ca obligatii in euro pe baza unor venituri in lei.

Directorul ING Romania apreciaza ca „euroizarea” este in prezent cea mai mare problema a Romaniei, punctand ca firmele locale sunt indatorate excesiv in valuta.