- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

2023 de succes pentru turismul din România. Investitorii sunt tot mai mult cu ochii pe proiecte datorită rezilienței pieței hoteliere

19 Mar, 10:14 • Bumbeneci Diana
Turismul local a avut un an foarte bun în 2023. Reziliența pieței hoteliere românești din ultimii ani atrage un număr tot mai mare de investitori în diverse proiecte.
2023 de succes pentru turismul din România. Investitorii sunt tot mai mult cu ochii pe proiecte datorită rezilienței pieței hoteliere

Sectorul hotelier a evidențiat o continuă redresare în anul 2023, pe fondul unei creșteri constante a turismului de agrement. Conform raportului anual publicat de Colliers, numărul turiștilor români care au optat pentru cazarea în unitățile hoteliere din țară a atins aproape 7 milioane în 2023, apropiindu-se considerabil de nivelurile record și depășind media înregistrată în anii premergători pandemiei.

An bun pentru turism

Anul a fost favorabil pentru turismul românesc, evidențiindu-se în special în vara anului 2023 când traficul aerian de pasageri a înregistrat cote deosebit de înalte, atingând noi recorduri atât în București, cât și în alte orașe importante din țară. Cu toate acestea, redresarea turismului internațional în România nu a fost la fel de rapidă precum cea a turismului intern, cu un număr de turiști străini ce sosesc în țară menținându-se cu aproximativ 25% sub nivelul înregistrat anterior pandemiei.

Consultanții Colliers subliniază în mod special potențialul de expansiune al pieței, atât în ceea ce privește cantitatea, cât și calitatea, având în vedere perspectiva livrării a aproape 2.000 de camere în intervalul 2024-2026.

„Această revenire importantă a turismului de agrement devine din ce în ce mai atractivă pentru un număr tot mai mare de investitori instituționali. Stabilitatea în fața provocărilor recente din sectorul turismului este un factor cheie pentru atragerea unui număr tot mai mare de investitori în diverse proiecte, în pofida contextului inflaționist generat de COVID-19.

Observăm, de asemenea, o creștere a numărului de proiecte care intră pe piață, anunțate în special pentru perioada 2025-2026, lucru datorat faptului că unii investitori au fost mai degrabă prudenți în fața noutăților aduse de alte sectoare imobiliare comerciale, în special birouri, și au căutat să își diversifice portofoliile”, explică Raluca Buciuc, Director și Partner | Valuation360 and Advisory Services la Colliers.

Raluca Buciuc, Director și Partner | Valuation360 and Advisory Services la Colliers, despre turism
Raluca Buciuc, Director și Partner | Valuation360 and Advisory Services la Colliers, despre turism

În același timp, specialiștii Colliers observă o creștere semnificativă a numărului și diversității de branduri hoteliere care își doresc să pătrundă pe piața locală, începând de la cele de lux și ajungând până la cele mai accesibile. O mulțime dintre acești operatori oferă o gamă mai largă de flexibilitate și stimulente pentru a încuraja dezvoltatorii să inițieze proiecte, iar atunci când o clădire primește sprijinul unui brand internațional, accesul la finanțare bancară devine mai ușor.

De asemenea, contribuie la expansiunea pieței apariția unor operatori profesioniști, fie internaționali, fie locali, care închiriază clădiri de la proprietari și le administrează sub formă de hoteluri. Această dinamică este semnificativă pe piață, deoarece acești intermediari acționează între dezvoltatori și branduri, reducând riscurile pentru unii investitori.

Când vine vorba de sectorul hotelier din București, hotelurile de 4 și 5 stele au rămas cel mai activ segment în 2023. Venitul mediu zilnic per cameră disponibilă (ADR) a crescut cu 15% -20% pe parcursul întregului an, în plus față de creșterea de 57% înregistrată în 2022, atingând 126 euro/cameră/noapte în zonele centrale și 82 euro/cameră/noapte în nordul Bucureștiului. Ratele de ocupare în hotelurile competitive din București au crescut cu aproximativ 10% în lunile de vară, dar rămân ușor sub nivelurile de dinaintea pandemiei în termeni anuali.

În ceea ce privește planurile de construcție și dezvoltare în domeniul ospitalității, în 2023 a fost inaugurat doar un singur hotel nou relevant, Ibis Styles Airport, cu 84 de camere, în nordul Bucureștiului, iar fostul Hilton Athenee Palace a fost rebranduit ca Intercontinental. Cu toate acestea, în următorii doi ani sunt așteptate peste 20 de deschideri importante în România, totalizând aproape 2.000 de camere.

Printre acestea se numără proiectul dezvoltat de One United, care va introduce un brand de lux cu 100 de camere pe strada Clemanceau – Ennismore, în timp ce un alt dezvoltator a semnat un acord cu brandul de lux Ascott, The Crest Collection, pentru deschiderea unui proiect cu 170 de camere în apropierea Palatului Parlamentului din București. Noua colaborare cu Accor pentru Novotel Living va aduce un aparthotel cu 150 de camere, programat să fie finalizat în 2025, în timp ce Corinthia Grand Hotel Boulevard, cu 30 de camere, va fi de asemenea finalizat în viitorul apropiat.

„La începutul lui 2023 erau în discuție doar șapte proiecte, dar la sfârșitul anului, conform anunțurilor publice și a estimărilor generale, numărul acestora depășise 20 de proiecte, majoritatea în Capitală. Accor, Marriott și Radisson sunt unele dintre cele mai active mărci aflate în căutarea de noi proiecte. În prezent, Bucureștiul numără 26 de hoteluri internaționale cu aproximativ 5.000 de camere, ceea ce reprezintă aproape jumătate din numărul total de hoteluri aflate în Capitală și care au potențial de afiliere. În afara Bucureștiului, Cluj-Napoca, Brașov, Oradea și Arad se numără printre cele mai active piețe”, spune Raluca Buciuc, Director și Partner | Valuation360 and Advisory Services la Colliers.

Ai putea citi: Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul mult așteptat de 5 milioane de români. „Avem totul, termenele sunt foarte scurte”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult