- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alertă! O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând! Banalul paracetamol s-a scumpit cu 278%

27 Oct, 20:40 • Gabriela Andreescu
PRIMER, patronatul care reunește cele mai importante 19 situri de fabricație de medicamente din țară, atrage atenția asupra situației critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din România, care ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producția anumitor medicamente fabricate local.
Alertă! O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând! Banalul paracetamol s-a scumpit cu 278%

Creșterea cheltuielilor cu utilitățile și cu materiile prime utilizate în producția de medicamente sunt mai mari chiar cu 300%, transmite PRIMER, sindicatul care reunește 19 fabrici de medicamente. Prețurile unor materii prime au crescut chiar și cu 300%, avertizează patronatele din industrie.

O parte dintre medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piață, fiindcă fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300% mai mari față de anul trecut, la utilități, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice, atrage atenţia Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România

Conform datelor furnizate de producători, Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar prețul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110.

Producătorii locali oferă și o listă cu evoluția prețurilor la materiile prime utilizate în producție, cele adiționale substanței active din medicamente:

  • Amidon porumb modificat – 155%;
  • Acid benzoic – 147 %;
  • Carbonat de calciu – 112%;
  • Acid clorhidric diluat – 107%;
  • Hidroxid de sodiu – 92%.

„La acestea se adaugă și presiunea scumpirilor record la energie electrică și gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esențiale care se reflectă în costurile de producției ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% la sută în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale”, transmite PRIMER.

Consecințele negative ale acestor scumpiri vor fi resimțite, mai ales, de pacienții români, care vor fi afectați de dispariția anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creșterii continue și tot mai accentuate a prețurilor la materiile prime și utilități, atrage atenţia PRIMER, citat de Economica.net.

Patronatele cer guvernanților să ia măsuri, alfel vor fi nevoiți să pună lacătul pe ușă.

O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând
O parte din medicamentele fabricate în țară riscă să dispară în curând

PRIMER solicită autorităților să intervină cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al prețului la medicamente, astfel încât variațiile din economia reală actuală să se reflecte în prețul medicamentului, pentru a susține continuitatea producției interne de medicamente, precum și accesul pacienților români la tratamente.

De altfel, autoritățile discută o nouă modificare a ordonanței pe energie, iar noua formă ar putea include și fabricile de medicamente pe lista celor care vor beneficia de compensarea facturilor.

Citește și: Medicamentele tale au expirat? De ce nu este bine să le arunci

Din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România fac parte: AC Helcor, Antibiotice, B. Braun, Bioeel, Biofarm, Gedeon Richter, Labormed Alvogen, Laropharm, Magistra C&C, Polisano Pharmaceuticals, Ropharma, Slavia Pharm, Zentiva, Terapia Sun Pharma, Vim Spectrum.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult