- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Medicamentele tale au expirat? De ce nu este bine să le arunci

25 Sep, 11:00 • Bumbeneci Diana
În cele mai multe dintre cazuri, uităm de medicamente, iar acestea în timp expiră și nu mai pot fi utilizate. Cu toate acestea însă, medicamentele nu pot fi aruncate cu ușurință la gunoi, deoarece mediul înconjurător și sănătatea organismului poate fi afectată.
Medicamentele tale au expirat? De ce nu este bine să le arunci

Medicamentele ajung la gunoi în cele mai multe dintre situații, însă fără ca oamenii să știe cât de grav este acest lucru. Aruncarea pastilelor în locuri nepermise afectează mediul înconjurător. Iată ce ar trebui să faci cu pastilele expirate.

Medicamentele nu trebuie să fie aruncate la gunoi

Românii s-au obișnuit să cumpere cantități mari de pastile, iar în anumite cazuri se întâmplă ca acestea să depășească termenul de garanție și să nu mai poată fi administrate. Unde trebuie duse pastilele care au expirat? În mod normal, pastilele care au expirat trebuie duse în farmacii. În aceste condiții, medicamentele expirate sunt colectate și duse în spații speciale pentru a fi distruse. Această colectare a medicamentelor a fost făcută în farmacii în ultimii opt ani, pe baza unui ordin de ministru. Cu toate acestea însă, multe dintre farmacii nu sunt obligate să primească pastilele.

Te-ar mai putea interesa: Salariul minim brut va crește de la 1 ianuarie. Ce bani vor primi românii

Medicamentele tale au expirat? De ce nu este bine să le arunci
Medicamentele tale au expirat? De ce nu este bine să le arunci

Legea spune că medicamentele trebuie duse în farmacii pentru ca ulterior să fie incinerate, dar pentru că farmaciștii nu sunt obligați să le primească, procesul este unul foarte dificil. De cele mai multe ori, pastilele ajung aruncate în ghene, alături de alte resturi menajere și gunoi nesortat.

Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficiile locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”, spune legea.

În situația în care farmacia acceptă medicamentele expirate, cel care le predă trebuie să completeze o listă în care să scrie ce medicamente a predat și care sunt cantitățile. Chiar dacă procesul este unul anevoios, este importantă ducerea pastilelor la farmacie, deoarece medicamentele pot ajunge în mediul înconjurător, ducând la poluarea apei și a solului, iar în cele din urmă, toate aceste reziduri provenite din pastile pot să ajungă în organismul uman prin intermediul hranei.

Conform statisticilor, 1.500 de tone de medicamente expirate ajung în fiecare an la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare din România, reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea umană.

Mai poți citi: Vremea se schimbă radical în România. ANM anunță ce temperaturi vor fi până pe 24 octombrie

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult