- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Alexandru Rafila, ultimele declarații privind taxa pe boală: „Politica fiscală nu o face Ministerul Sănătății”

10 Apr, 13:53 • Fundeanu Madalina
Ce spune Alexandru Rafila despre taxa pe boală. Acesta îi asigură pe oameni că politica fiscală a statului român nu este dictată de Ministerul Sănătății.
Alexandru Rafila, ultimele declarații privind taxa pe boală: „Politica fiscală nu o face Ministerul Sănătății”

Alexandru Rafila a oferit noi declarații în legătură cu taxa pe boală. Acesta îi asigură pe oameni că politica fiscală a statului român nu este dictată de Ministerul Sănătății, conform Antena 3 CNN.

Ce spune Alexandru Rafila despre taxa pe boală

„Politica fiscală a statului român nu o face Ministerul Sănătății”, răspunde Alexandru Rafila unei întrebări referitoare la eliminarea taxei pe boală pentru mai multe categorii de pacienți.

Ministrul a fost întrebat, miercuri, despre pacienții care se simt îndreptățiți să se simtă discriminați deoarece vor plăti în continuare taxa pe boală, chiar dacă Guvernul a eliminat-o pentru mai multe categorii de pacienți.

Ministrul a adăugat că sunt încă discuții pentru o formă finală a ordonanței și nu vrea să facă altfel de comentarii.

Ai mai putea citi și: Ministerul Educației anunță o nouă reformă pentru anul școlar 2024-2025. Se schimbă modul în care sunt repartizați profesorii și elevii pe clase

taxa pe boală
taxa pe boală

Guvernul a adoptat, marţi, 9 aprilie, ordonanţa de urgenţă care elimină așa-numita „taxa pe boală” pentru mai multe categorii de persoane aflate în concendiu medical.

Astfel, actul normativ prevede că mamele cu copii bolnavi sau cele aflate în situaţii de risc maternal, gravidele, cele aflate în concedii de maternitate, pacienţii cu afecţiuni oncologice şi îngrijitorii lor, persoanele care suferă de afecţiuni grave – HIV/SIDA, TBC sau cardiovasculare, pacienţii cu arsuri grave (marii arşi), precum şi urgenţele medico-chirurgicale în care viaţa pacienţilor este pusă în pericol vor fi scutiţi de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical.

„Această ordonanţă a fost repusă în discuţie astăzi pentru că a fost amendată pentru a introduce şi o serie de scutiri de la plata cotizaţiei asigurărilor de sănătate în indemnizaţiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienţi şi a fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenţionează.

Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obişnuite, această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizaţia de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecţiuni ea va fi scutită”, a precizat Mihai Constantin, într-un briefing de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

Vezi și alte știri: Au început negocierile privind bugetul UE pentru 2025. Victor Negrescu: „Ne asigurăm că banii europeni ajung acolo unde este nevoie”