- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Amendă de până la 10.000 de lei în parcările supermaketurilor. Poliția Română a făcut anunțul

20 Feb, 20:46 • stefan.vlad
Amendă de până la 10.000 de lei în parcările supermaketurilor. Chiar dacă este domeniu privat, drumurile de acces sunt, totuși, considerate drumuri publice, iar cei care parchează necorespunzător pot plăti bani frumoși. Poliția Română a făcut anunțul!
Amendă de până la 10.000 de lei în parcările supermaketurilor. Poliția Română a făcut anunțul

Amendă de până la 10.000 de lei în parcările supermaketurilor. Șoferii trebuie să respecte întocmai regulile de circulație, indiferent că e vorba de viteza de deplasare, sensurile de mers sau parcare, iar Poliția poate aplica sancțiuni și în aceste parcări așa cum o face pe drumurile publice.

Amendă de până la 10.000 de lei în parcările supermaketurilor

Amenzile sunt de cele mai multe ori aplicate pentru parcarea neregulamentară, atunci când mașina parcată prost blochează drumul, fie când e parcată pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Din anul 2020, amenzile au fost mărite pentru șoferii care ocupă neregulamentar un loc de parcare pentru persoane cu dizabilități.

Parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu dizabilități se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”, precizează Poliția Română pe pagina de Facebook a instituției.

Această amendă poate fi aplicată atât de către polițiștii de la Brigada Rutieră, cât și de Poliția Locală.

Citește și: Ce amendă riști dacă dai foc la miriște în 2024

Cât costă să-ţi asiguri locuinţa în 2024

Legislația impune contractarea unei asigurări obligatorii pentru locuință sau o asigurare obligatorie PAD. Astfel, în caz de cutremur, inundaţii sau alunecări de teren, românii pot fi despăgubiţi rapid. Totuși, cine nu are această asigurare obligatorie riscă amenzi mari.

Asigurarea pentru locuință a fost mereu subiect de dispută în România. 4 din 5 locuinţe nu au asigurare PAD, deși este obligatorie prin lege, iar lipsa unei astfel de asigurări aduce amenzi pentru proprietarii de imobile.

Polița de asigurare obligatorie a locuinței (PAD) este o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale, adoptată prin legea cu numărul 260 din 2008, ce presupune obligativitatea fiecărui proprietar de locuință să dețină o astfel de asigurare.

În cazul în care locuința este afectată în urma unui cutremur, a unor inundații sau alunecări de teren, plata despăgubirilor se face în termen de maximum 5 zile de la primirea dosarului de daună de la asiguratorul care a încheiat polița și care a întocmit dosarul de daună. (Citește AICI mai multe detalii)