- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ANALIZĂ 2023. Următoarea perioadă ar trebui să aducă o scădere a prețurilor la apartamente

27 Oct, 18:47 • Bumbeneci Diana
Apartamentele ar trebui să fie mai ieftine în prima parte a anului următor, estimează analiștii din domeniul imobiliarelor. Ultima analiză pe 2023 scoate în evidență o stagnare a prețurilor.
ANALIZĂ 2023. Următoarea perioadă ar trebui să aducă o scădere a prețurilor la apartamente

Mai bine de 50% dintre economiștii CFA România (53%), organizaţia profesioniştilor în investiţii, anticipează o scădere a prețurilor proprităților rezidențiale în orașe. De partea cealaltă, restul se așteaptă la o stabilitate, conform sondajului din septembrie 2023. Această previziune este raportată la un orizont de 12 luni și analizează principalii factori ai creșterii și scăderii prețurilor de pe piața din România.

Prețurile apartamentelor vor fi mai mici în următorul trimestru

„Referitor la evoluția preturilor proprietăților rezidenșiale în orașe, 53% dintre participanți anticipează o scădere a acestora în timp ce 42% dintre participanți anticipează o stabilitate în urmatoarele 12 luni. De asemenea 73% dintre participanti consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 21% că sunt corect evaluate”, se arată în comunicatul CFA România.

Cât costă apartamentele de 3 trei camere
Apartamente

Indicatorul de Incredere Macroeconomică al Asociației CFA România a fost micșorat ușor în luna septembrie (cu 0,5 puncte) la valoarea de 47,4 puncte, ca urmare a diminuării componentei de condiții curente.

Prognozele majorărilor

Inflația prognozată de specialiștii CFA pe un orizont de 12 luni reliefează în ultimul studiu o rată de 7,58%. Dacă se realizează o analiză comparativă cu prognoza pe următoarele trimestre a Băncii Naționale a României, observăm că economiștii din Banca Națională sunt mai optimiști față de peisajul economic viitor, prognozând o inflație de 7% în trimestrul 2 al următorului an.

Asociaţia CFA România prognozează că rata ROBOR la 3 luni va ajunge la nivelul de 5,9% într-un orizont de 12 luni. Valoarea prognozată a acestui indice este mai mică decât nivelul actual al IRCC.

Cum au evoluat prețurile locuințelor

Piața imobiliară a cunoscut o oarecare stabilitate în ultimele luni. Prețurile apartamentelor din marile orașe s-au menținut la un nivel constant, însă destul de mare comparativ cu ultimii ani.

Conform ultimelor rapoarte realizate de Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX, prețul pe metru pătrat la apartamentele noi a crescut cu doar 3% comparativ cu anul trecut. Iar prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 5 procente.

Piața imobiliară se mișcă greu, iar interesul românilor pentru a cumpăra o casă este la un nivel foarte redus din cauza actualei crize economice, deșii inflația a intrat pe o pantă ascendentă, analiștii economici susținând că România se află în prezent în faza de dezinflație.

Evoluțiile au fost modeste, în august, valorile fiind chiar în scădere raportat la luna iulie. În București, prețul la vânzare pentru un apartament nou în luna august a fost de 1.489 de euro/metru pătrat. A fost mai mic cu 2% față de luna august 2022.

De partea cealaltă, a fost o creștere de 2% față de luna iulie 2023. Prețul mediu pe metru pătrat pentru un apartament vechi a fost de 1.682 euro, o creștere de 7% față de luna august 2022. Creșterea a fost de 3% față de luna iulie 2023.

Evoluții similare s-au constatat și pe piața imobiliară din celelalte mari orașe ale țării. Prețurile au crescut cu câteva procente, nesemnificativ raportat la anul trecut, dacă nu cumva au scăzut.

Poți citi: Undă verde pentru măsurile de austeritate. Președintele Iohannis a semnat oficial legea privind noile măsuri fiscal-bugetare

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult