- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Anul Nou începe cu creșteri semnificative ale salariilor pentru o anumită categorie de salariați: „Vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă.”

05 Oct, 12:18 • Oprea Alina
Unii dintre ei vor fi privilegiați. Salariul minim s-a majorat de la data de 1 octombrie 2023, iar pentru 1 ianuarie 2024 există alte discuții de majorare salarială, însă ce este sigur este că o categorie aparte vor avea parte de o nouă majorare a salariului
Anul Nou începe cu creșteri semnificative ale salariilor pentru o anumită categorie de salariați: „Vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă.”

Creșterea salarială a avut loc de curând, la data de 1 octombrie 2023. Deși a fost recent, deja s-a adus în discuție creșterea salarială pentru o categorie specifică de la 1 ianuarie 2024. Românii au parte de surprize, pentru că această creștere are un procent de 50%, însă este acordată unei singure categorii de salariați. Aceasta e reprezentată de cei care fac parte din domeniul profesorial, care vor beneficia de majorarea cu 50% a salariului pe noua grilă.

Află mai multe despre: Salariaţii bărbaţi, mai bine plătiţi decât femeile şi în 2022. Femeile au fost dominante în sănătate şi educaţie

Majorarea salarială pentru profesori

Ultima perioadă a fost desemnată de greva profesorilor ale căror salarii nu erau mulțumitoare, iar aceștia voiau să fie răsplătiți cum se cuvine pentru munca depusă, având în vedere că ei formează elevii pentru viitor. Ligia Deca este Ministrul Educației, iar aceasta a promis că grila lor de salariu va arăta altfel după data de 1 ianuarie 2024, astfel majorându-se cu 50%, mai ales că și Coaliția și-a luat angajamentul.

„Există un act normativ în vigoare care spune că, de la 1 ianuarie, profesorii vor primi 50% din creșterea salarială pe noua grilă. Este și un angajament politic al Coaliției, iar eu voi face tot ceea ce ține de mine pentru că acest angajament să se respecte. Au reînceput discuțiile cu privire la grila de salarizare, au existat discuții tehnice între reprezentanții profesorilor și Ministerul Muncii și acum se va trece la găsirea unei soluții legale, pentru că, până la urmă, pentru a putea da această creștere, trebuie să existe o nouă grilă de salarizare pentru sectorul Educație”, declarație dată de Ligia Deca conform Euronews, comunicat de Antena3.

„Eu cred că o promisiune odată făcută, trebuie respectată sau măcar, dacă există dificultăți, trebuie demarate discuțiile pentru a vedea care ar fi un nou interval de timp. Chiar dacă noua lege a salarizării, să zicem că nu este gata până la 1 ianuarie, deși eu cred în continuare că trebuie să avem un astfel de act normativ, trebuie să găsim o soluție chiar și pe actuala legislație pentru ca profesorii să primească ceea ce li s-a promis”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Antena3.

„Grila se face la Ministerul Muncii. Ministerul Muncii este cel care inițiază modificări pe legea salarizării publice, pe legea salarizării unitare, iar inclusiv Ordonanța de Urgență, care a dat măririle post-protestul din vară, a fost inițiată de către Ministerul Muncii. Sigur, cu avizele de la toate ministerele…”, a finalizat Ligia Deca, conform Antena3.

Află mai multe despre: Marcel Ciolacu cere profesorilor „Să-și facă meseria, în clasă, nu la meditații”