- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Autostrada Lugoj-Deva. Au început lucrările la drumurile din secțiunea lipsă de pe A1

22 Apr, 23:16 • Adrian Popovici
CNAIR transmite că au început lucrările la drumurile tehnologice necesare pentru secțiunea lipsă de pe autostrada Lugoj-Deva.
Autostrada Lugoj-Deva. Au început lucrările la drumurile din secțiunea lipsă de pe A1

Lucrările la drumurile tehnologice în zona nodului rutier de la Holdea, de pe secțiunea lipsă de pe autostrada Lugoj-Deva, au început conform anunțului făcut de constructor și transmis luni, 22 aprilie 2024, de către CNAIR. După cum explică autoritățile, este vorba despre lucrări pregătitoare ce urmează să fie desfășurate pornind dintre Margina, județul Timiș, și de la Holdea, județul Hunedoara, în cadrul lotului de 9 kilometri Holdea-Margina, finanțat prin PNRR, transmite Economedia.

După cum arată informațiile din spațiul public, în ciuda detaliilor despre drumurile tehnologice de pe autostrada Lugoj-Deva, Ministerul Transporturilor nu a emis încă Autorizația de Construire necesară pentru a permite începerea efectivă a lucrărilor.

,,Antreprenorul care va executa secțiunea lipsă din autostrada Lugoj-Deva, lotul 2, a adus utilaje în zona șantierului. Dinspre nodul rutier Holdea au început lucrări pregătitoare pentru drumul tehnologic”, transmite CNAIR.

Autostrada Lugoj-Deva
Autostrada Lugoj-Deva

Cum au evoluat lucrările de pe această secțiune de pe autostrada Lugoj-Deva?

Anterior, constructorul a adus echipamentele necesare forajului tunelurilor în zona desemnată pentru organizarea șantierului lângă Margina, conform imaginilor postate Asociația Pro Infrastructură.

Contractul pentru proiectarea și execuția lotului acesta de pe autostrada Lugoj-Deva a fost încheiat în octombrie 2022. Ordinul pentru începerea proiectării a fost emis pe 5 decembrie 2022, iar în noiembrie 2023 constructorul a fost obligat să livreze proiectul tehnic necesar pentru obținerea Autorizației de Construire. Trebuie precizat faptul că durata contractului este de 34 de luni.

Sorin Grindeanu a avut o reacție publică în urma avertismentelor emise de către Asociația Pro Infrastructură, care a evidențiat riscurile legate de posibilitatea ratării obiectivului stabilit în cadrul PNRR (2026) pentru finalizarea lotului de aproape 10 kilometri între Holdea și Margina de pe autostrada Lugoj-Deva. Acest lot este crucial pentru finalizarea tronsonului Sibiu – Nădlac II și are un termen de execuție de aproape 3 ani (34 luni), însă lucrările efective nu au început încă.

Sorin Grindeanu a explicat că este încrezător că firma care a câștigat contractul va finaliza lucrările înainte de termen. Deși lucrările efective nu au început încă, el a menționat că proiectul se va încadra în termenele stabilite pentru autostrada Lugoj-Deva.