- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Se dau bani de la stat. Categoriile de români ale căror carduri vor fi alimentate cu 3.000 de lei începând cu luna martie

13 Feb, 19:03 • Stefan Simion
Veşti bune pentru posesorii de maşini vechi care vor să-şi achiziţioneze autoturisme noi prin Rabla Local: programul va demara la sfârşitul lunii martie. Cei care se înscriu în program primesc de la primării 3.000 de lei în schimbul vechilor autoturisme.
Se dau bani de la stat. Categoriile de români ale căror carduri vor fi alimentate cu 3.000 de lei începând cu luna martie

Bani de la stat. Programul Rabla Local vizează eliminarea rapidă a mașinilor vechi din parcul auto românesc. Pentru a intra în posesia celor 3.000 de lei, conducătorii auto trebuie să predea autoturimele care îndeplinesc criteriile de mai jos:

  • sunt înregistrate în evidențele primăriei
  • sunt mai vechi de 15 ani, vechime calculată de la anul fabricației
  • au o normă de poluare Euro 3 sau mai mică
  • trebuie să conțină componente esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).

Bani de la stat: 3.000 de lei în cadrul programului Rabla Local

Aproximativ 100.000 de maşini vechi urmează să fie casate în cadrul programului Rabla Local, a anunţat ministrul Mediului Tánczos Barna.

Programul Rabla Local are o finanțare de 240 de milioane de lei și va permite scoaterea din circulație a aproximativ 100.000 de autoturisme mai vechi de 15 ani. Noi vom vira în contul primăriilor 80% din valoarea sumei, adică 2400 de lei care se vor asigura din fondurile AFM. Suma de 600 de lei o să fie contribuția primăriei, iar 3.000 de lei va fi prima care va fi încasată de cel care casează un autoturism mai vechi de 15 ani.

Citeste si Programul Rabla Plus va suferi modificări în 2023. Ajutorul de 10.000 de euro va fi acordat doar pentru anumite modele de mașini

Vom stabili un număr maxim de beneficiari la nivel de UAT în funcție de populația fiecărei comune, oraș, vom face o defalcarea matematică a numărului de 100.000 de autoturisme la nivelul fiecărui județ şi UAT și vom porni programul în cursul lunii martie, așa am stabilit cu autoritățile locale reprezentate de asociațiile municipiilor, orașelor și comunelor”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Primăriile urmează să-și recupereze o parte din sumele plătite celor ce au casat mașina de la autoritățile de mediu, prin depunerea unor cereri de finanțare. Laurențiu-Adrian Neculaescu, preşedintele AFM, a recomandat eventualilor beneficiari să verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program și să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.

Acte necesare pentru înscrierea în Rabla Local 2023

Solicitanţii finanţării trebuie să depună următoarele docukmente în momentuol înscrierii:

a) cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;

b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;

c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;

d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 – alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități“.

Instrucțiunile cuprinzând modul de înscriere a solicitanților în Program și procesul de depunere a cererilor de finanțare, precum și alte informații relevante se elaborează și se aprobă la nivelul AFM, se aprobă prin dispoziția președintelui și se aduc la cunoștința persoanelor interesate prin publicarea pe pagina de internet a AFM.

Citeste si BMW se revoltă asupra programului Rabla Plus. „Din păcate, ne aflăm acum într-o situație în care piața este foarte fragmentată”. Marca va părăsi APIA

Rabla Local este un program separat față de cele două deja cunoscute Rabla Clasic, prin care pot cere bani de la stat pentru înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, mai puțin poluante, și Rabla Plus, destinat cumpărării de mașini electrice sau hibride.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult