- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Asistații social vor avea parte de noi modificări legislative. Din 2024, Guvernul va acorda beneficii sociale doar celor care vor să se califice sau să continue studiile.

28 Sep, 09:57 • Gabriela Andreescu
De la 1 ianuarie 2024 se va aplica o abordare diferită de cea din prezent privind acordarea beneficiilor sociale. Statul va condiţiona menţinerea dreptului la beneficii sociale de obţinerea unei calificări, de reconversie profesională şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei până când acesta absolvă cel puţin învăţământul primar
Asistații social vor avea parte de noi modificări legislative. Din 2024, Guvernul va acorda beneficii sociale doar celor care vor să se califice sau să continue studiile.

De la 1 ianuarie 2024 începe implementarea unei abordări noi a asistenţei sociale. Noua abordare e reglementată prin Legea nr. 196 din 2016, modificată şi completată prin OUG nr. 114/2022, precum şi prin HG 1.154 din 2022 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii 196. HG 1.154 s-a oficializat prin publicarea actului normativ în Monitorul Oficial din 26 septembrie.

De la 1 ianuarie 2024, statul va veni cu o serie de condiționări pentru acordarea beneficiilor sociale

Conform noului act normativ, statul va condiţiona menţinerea dreptului la beneficii sociale de obţinerea unei calificări căutate pe piaţa muncii, de reconversie profesională – necesare pentru a creşte şansele beneficiarului de beneficii sociale să se angajaze şi, dacă e cazul, de continuarea educaţiei până când acesta absolvă cel puţin învăţământul primar, arată o analiză Economica.net.

Iată coordonatele importante ale schimbării abordării asistenţei sociale din ţara noastră care se va implementa de la 1 ianuarie 2024:

Familiile şi persoanele singure aflate în situație de dificultate pot beneficia, în condiţiile detaliate mai jos, de beneficiile sociale sub formă de venit minim de incluziune:

În funcţie de componenţa familiei și de nivelul venitului net ajustat al acesteia, venitul minim de incluziune poate fi constituit din:

  • ajutor de incluziune și ajutor pentru familia cu copii.
  • doar din ajutor de incluziune (cunoscut în prezent ca ajutor social).
  • doar din ajutor pentru familia cu copii (beneficiu social denumit în prezent alocaţie pentru susţinerea familiei), spune articolul 4 din HG 1.154/2022, analizată de Economica.net.

Citeste și: Românii și-ar putea lua adio de la ajutoarele sociale. Șefa Băncii Centrale Europene cere ca sprijinul pentru populație să fie limitat

Nivelul veniturilor nete lunare ajustate ale beneficiarilor se va stabili în funcție de un indicator denumit în Legea 196 „coeficient de echivalență”

Coeficienții de echivalență corespunzători dimensiunii familiei sunt:

  • 1 pentru persoana singură sau pentru un membru de familie;
  • 0,5 pentru fiecare persoană în plus, adult sau copil, potrivit articolului 9, alineatul 2 din Legea 196/2016, consultată de Economica.net.

Dimensiunea familiei se stabilește prin însumarea coeficienților de echivalență, respectiv 1 pentru persoana singură/un membru de familie și 0,5 pentru fiecare alt membru de familie.

Acordarea beneficiilor sociale va fi condiționată de o serie de factori
Acordarea beneficiilor sociale va fi condiționată de o serie de factori

Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei pe lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

  • 107 lei pentru familia cu un copil;
  • 214 lei pentru familia cu 2 copii;
  • 321 de lei pentru familia cu 3 copii;
  • 428 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți, se arată la articolul 18, alineatul 2 din OUG 114 din 2022, consultată de Economica.net.

Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei pe lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

  • 120 de lei pentru familia cu un copil;
  • 240 de lei pentru familia cu 2 copii;
  • 360 de lei pentru familia cu 3 copii;
  • 480 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei pe lună şi 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

  • 85 de lei pentru familia cu un copil;
  • 170 de lei pentru familia cu 2 copii;
  • 255 de lei pentru familia cu 3 copii;
  • 340 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți.

Te-ar putea interesa și: ANAF a blocat 63.000 de vouchere sociale. Care sunt persoanele vizate

Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei pe lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este de:

  • 110 lei pentru familia cu un copil;
  • 215 lei pentru familia cu 2 copii;
  • 325 de lei pentru familia cu 3 copii;
  • 430 de lei pentru familia cu 4 copii sau mai mulți, reiese din OUG 114 din 2022,

Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de venit minim de incluziune, înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază gratuit de:

  • servicii de formare sau de reconversie profesională;
  • măsuri de stimulare a ocupării, spune OUG 114 din 2022 fără să detalieze care sunt aceste măsuri.

Noul act normativ explică importanța continuării educației pentru a beneficia de ajutoarele sociale.

Menţinerea venitului minim de incluziune, condiţionată de continuarea educaţiei până când beneficiarul de VMI absolvă cel puţin învăţământul primar.

Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor de incluziune care nu au absolvit învăţământul primar au obligația de a frecventa cursurile programului educațional „A doua șansă”.

Refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor de incluziune de a participa la cursurile programelor educaționale de tip „A doua șansă” conduce la încetarea dreptului la acest beneficiu social, prin dispoziție a primarului, spune OUG 114 din 2022

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult