- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bomboanele de Crăciun conțin 3 aditivi alimentari care îți pun sănătatea în pericol

18 Dec, 16:32 • Bocioacă Bianca
Bomboanele de Crăciun au în compoziția lor aditivi alimentari care au un efect dăunător asupra organismului, fiind recomandat să nu fie consumate mai ales de copii.
Bomboanele de Crăciun conțin 3 aditivi alimentari care îți pun sănătatea în pericol

InfoCons

arată într-un studiu comparativ pentru bomboanele de Crăciun cu ciocolată, în care au fost analizate 26 de produse de acest fel, substanțele ascunse pe care acestea le conțin. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi.

Cei mai întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun

E 476 – 

Aditiv alimentar cu rol de stabilzator și emulgator, obținut din poliglicerol și ulei de ricin. Acesta este folosit de obicei în produsele de cofetărie pe bază de cacao și ciocolată, în emulsii sau paste tartinabile cu conținut de până șa 41% grăsime sau în sosuri pentru salate.

Cantitatea maximă permisă pe zi pentru un om este de 7,5 mg/kg corp, iar aceasta poate fi ușor depășită de către copii. Doza de încorporare în alimente este de 4 g/l și 5 g/kg. Nu este destinat sugarilor și copiilor mici.

Citește și: Lidl oferă angajaților două zile libere de Crăciun. Ce program va avea retailerul de sărbători

E 1103 – Este un aditiv alimentar cu rol de stabilizator și agent de legare, fiind o enzimă care descompune zahărul în fructoză și glucoză, sub formă de sirop de zahăr invertit. Invertaza este, în mod natural, sintetizată de albine, care o folosesc pentur a produce mierea. Aceasta se obține din drojdii pentru uz alimentar. Se folosește în produsele fine de ciocolată, dar și în unele produse fine de cofetărie sau patiserie.

E 202 – Se obține prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 și face parte din categoria conservanților.

Este bun împotriva mucegaiurilor și a drojdiilor, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Se mai utilizează și în combinație cu benzonații în produse precum băuturile aromate nealcoolice, băuturi alcoolice slabe, comcentarte lichide de ceai, produse conservate din fructe și legume, gemuri și jeleuri cu conținut scăzut de zahăr, măsline și produse din pește, crustacee, creveți, moluște, sosuri emulsionate și neemulsionate, condimente, mirodenii, muștar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic și altele.

Cantitatea maximă zilnică permisă pentru consumul uman cumulat este de 25 mg/kg corp. Această doză poate fi ușor depășită, mai ales prin consumul mare de pâine. Poate avea efecte secundare și nu este permis în produsele pentru sugari și copii mici.

Citește și: Care sunt ţările în care se cheltuieşte cel mai mult pentru masa de Crăciun

Zaharuri și calorii în bomboanele de Crăciun

Bomboanele de Crăciun au înregistrat cantități de până la 70,3 g per 100 g de zaharuri în glucide. Valoarea energetică de kcal/100 g ajunge până la 590 kcal. Toate bomboanele de Crăciun au în compoziția lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia, lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.

„Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea! Ia atitudine! Alege în cunoștință de cauză! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare”, a transmis Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

Bomboanele de Crăciun, așa cum sunt cunoscute în România, dar care dincolo de munți se numesc și astăzi saloane, și care împodobesc în continuare bradul de Crăciun, în Ungaria sunt atât de iubite, încât le-a fost dedicat un cântec, în 1980, al faimoasei cântărețe Zsuzsa Koncz.