- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bucureștenii au o putere de cumpărare cu 93% mai mare decât restul țării. Cum arată top 10 al celor mai bogate județe din România

10 Nov, 22:56 • Gabriela Andreescu
România are o putere medie de cumpărare de 8.017 euro pe cap de locuitor în acest an, cu 51 la sută sub media europeană și care plasează România pe locul 31 dintre cele 42 de tări incluse într-un studiu realizat de GfK
Bucureștenii au o putere de cumpărare cu 93% mai mare decât restul țării. Cum arată top 10 al celor mai bogate județe din România

Potrivit studiului GfK Purchasing Power Europe 2022, citat de Agerpres, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în Europa este de 16.344 euro.

În ceea ce privește țara noastră, față de anul precedent, decalajul dintre județele cu putere mare de cumpărare și cele cu putere mică de cumpărare s-a mărit și mai mult în acest an.

În top 10, Bucureştiul este lider cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 15.482 euro.

Aceasta înseamnă că locuitorii capitalei au puterea de cumpărare cu peste 93 la sută mai mare decât media națională și de 3,6 ori mai mare decât locuitorii județului Vaslui, județ unde se regăseste cea mai mică putere de cumpărare în ceea ce privește cheltuielile și economisirea.

Aici, venitul net disponibil este de doar 4.728 euro, ceea ce reprezintă aproximativ 53% din media națională.

Toate județele din top 10 au o putere de cumpărare pe cap de locuitor peste medie. Cu un potențial de cheltuieli de 8.191 de euro pe locuitor, Prahova, pe locul zece, se apropie cel mai mult de media națională, dar este încă cu 2,2 la sută peste aceasta. Toate celelalte 32 de județe, care constituie mai mult de trei sferturi din toate județele, sunt sub media națională.

Bucureștenii au o putere de cumpărare cu 93% mai mare decât restul țării
Bucureștenii au o putere de cumpărare cu 93% mai mare decât restul țării

Majoritatea județelor din top 10 sunt la fel ca anul precedent, doar cu câteva modificări în clasament. În 2022, Clujul a depășit Timișul pentru a trece pe locul doi cu o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 11.643 de euro, în timp ce județele Argeș și Arad și-au schimbat locurile în șapte și opt.

Primele 10 județe în clasamentul puterii de cumpărare sunt: Bucuresti, Cluj, Timis, Ilfov, Sibiu, Brasov, Arges, Arad, Alba și Prahova.

În 2022, europenii au la dispoziție aproximativ 11,1 trilioane de euro de cheltuit pentru alimente, întreținerea locuințelor, servicii, costuri cu energia, pensii private, asigurări, vacanțe, mobilitate și achiziții de consum. Aceasta sumă corespunde unei puteri de cumpărare medii pe cap de locuitor de 16.344 euro, ceea ce reprezintă o creștere de 5,8 la sută față de anul precedent. Cu toate acestea, suma pe care consumatorii o au de fapt la dispoziție pentru a cheltui și a economisi variază foarte mult de la o țară la alta și, de asemenea, depinde de modul în care prețurile de consum au evoluat în 2022.

Ca și în anii precedenți, Liechtenstein se află în fruntea clasamentului puterii de cumpărare. Situat între Austria și Elveția, principatul are o putere de cumpărare pe cap de locuitor de 66.204 euro, ceea ce înseamnă că liechtensteinienii au o putere de cumpărare de aproape 4,1 ori mai mare decât europeanul mediu. Elveția și Luxemburg urmează pe locul doi și al treilea: în timp ce puterea de cumpărare pe cap de locuitor a elvețienilor este de 41.758 EUR – de aproape 2,6 ori mai mare decât media europeană – luxemburghezii au un potențial de cheltuieli de 37.015 EUR pe cap de locuitor. Aceasta este de aproape 2,3 ori mai mult decât media europeană.

Citește și: Ikea le plătește facturile angajaților și le oferă reduceri la produse. Retailerul a lansat un fond social de 10 milioane de euro pentru personalul său

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult