- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bujorul a devenit oficial Floarea Națională a României! Acesta e sărbătorit pe 15 mai

26 Oct, 14:32 • Cornel Ghimeșan
Bujorul, floarea des întâlnită în folclorul românesc, a fost declarat oficial Floarea Națională a României. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care atestă acest lucru.
Bujorul a devenit oficial Floarea Națională a României! Acesta e sărbătorit pe 15 mai

Asociat cu prosperitatea, dragostea și prietenia, bujorul şi-a ocupat locul de floare națională. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care acesta este declarat Floare Naţională.

„Se declară floarea de bujor, din familia Paeoniaceae, ca Floare Naţională a României. În scopul marcării Florii Naţionale a României, anual se organizează, la nivel naţional şi local, un Festival al bujorului, eveniment horticol, în care vor fi expuse în aranjamente peisagistice şi ornamentale diferite specii de bujor. Cu această ocazie, în cadrul unor simpozioane ştiinţifice, vor fi prezentate caracteristicile biologice şi ornamentale ale diferitelor specii de bujor, îndeosebi a celor sălbatice”, prevede legea.

Odată recunoscut prin lege, poate fi tema unor festivaluri, târguri şi expoziţii de promovare, inclusiv dincolo de granițe.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice locale pot sprijini material şi logistic întreţinerea şi protejarea rezervaţiilor naturale şi vor lua măsuri pentru adaptarea la condiţiile pedo-climatice din România a diferitelor specii de bujor existente în alte ţări. Legea mai prevede că autorităţile administraţiei publice locale pot organiza anual expoziţii florale şi vor putea amenaja în parcuri şi grădini publice spaţii rezervate cultivării florilor.

Alte articole: Risipă revoltătoare! Un cetățean european aruncă anual 127 de kilograme de mâncare! Gospodăriile sunt responsabile pentru 55% din deșeurile alimentare

Consiliile judeţene pot lua măsuri pentru înfiinţarea şi întreţinerea unor mini-grădini botanice în care florile să ocupe spaţii distincte şi pot sprijini amenajarea unor alei de bujor ca floare peisagistică urbană.Uniunea Artiştilor Plastici va sprijini organizarea pe plan local a unor expoziţii de pictură consacrate acestei flori. Totodată, se prevede ca Romfilatelia să cuprindă în planul său de emisiuni filatelice emiterea unor coliţe şi timbre consacrate plantei.

Ce semnifică bujorul?

Să nu uităm însă şi că aproape 100.000 de români poartă numele de Bujor, iar mai multe localități au denumiri ce fac referire la această plantă.

„Semnificația era cea de prosperitate. La sfinții Constantin și Elena, când începe vara, în credințele populare se sfințeau bujori la biserică cu același scop, de sănătate, spor în casă, are și caracteristici de plantă de leac.”, explica Roxana Man, muzeul etnografic Anton Badea

Bujorul este sărbătorit în data de 15 mai. Este o specie florală unică în Europa, care se găseşte numai în România. Cunoscută sub denumirea botanică de „Paeonia romanica peregrina”, este şi cea mai veche floare din România, fiind datată înainte de era glaciară.

Aceasta este o plantă ierboasă cu o tulpină neramificată de aproximativ 50 de centimeri pe care se găsesc frunze compuse, sectate sau dinţate. Floarea are culoarea roşu aprins şi numără 5-6 sau 7-11 sepale mari şi frumoase. Specialiştii o numesc floare relict glaciar şi o consideră o ”supravieţuitoare” având în vedere că a răzbit până în zilele de astăzi.

Din 2015, în fiecare an, în luna mai, când înfloresc, în ziua 15, floarea este sărbătorită. Comunitatea Bujorul Românesc organizează anual o campanie de conștientizare prin care promovează floarea ca element reprezentativ pentru cultura și tradiția românilor. Acesta a fost adoptat de Asociația CAMARAZII ca simbol de reprezentare la evenimentele în care se marchează eroismul ostașilor Armatei Române și sângele vărsat pe câmpurile de bătălie. Planta a fost rezervată de Asociație la OSIM, ca marcă figurativă individuală, fiind publicat în Buletinul Oficial de Proprietate Industrială, Secțiunea Mărci.

Citește și: VIDEO Gabriela Firea demarează programul de acordare a ajutoarelor de 3.000 de euro pentru fertilizare in vitro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult