- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Canabisul legal în România! Cine va putea utiliza drogul în scop recreativ

14 Mar, 13:03 • Constantin Cristina
Canabisul devine legal în România. Drogul va putea fi folosit în scopuri medicale pentru obținerea preparatelor și substanțelor care îi va vindeca pe pacienții grav bolnavi.
Canabisul legal în România! Cine va putea utiliza drogul în scop recreativ

Proiectul de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al preparatelor și al substanșelor care conțin canabis a fost dezbătut în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Acest proiect a mai fost inițiat o dată în anul 2019, însă a fost lăsat „în sertare”, a spus ziare.com.

Citește și: Există un obicei mai nociv pentru plămâni ca fumatul de tutun: fumatul de canabis! Ce au descoperit cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa

Legea Canabisului

Legea aflată în Parlament prevede normele privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substantelor preparate pe baza acestor plante, potrivit Legii 339/2005.

Ministerul Agriculturii se află în colaborare cu Agenția Națională și de comun acord stabilesc condițiile și criteriile de cultivare și utilizarea plantei canabis în scopuri medicale.

Autorizație pentru cultivarea de canabis

Ministerul Agriculturii au menționat că producătorii vor avea nevoie de autorizație pentru a putea să cultive plante de canabis. Ei adaugă că, cultivarea se va face numai dacă este folosit în scopuri medicale sau în cercetare științifică, însă numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cultivarea fără autorizație indiferent de scopul de utilizare urmărit, este complet interzisă.

Plantele de canabis, substanţele și preparatele ce conţin canabis pot fi prescrise pacienţilor doar de medicii specialişti titulari ai autorizaţiei de liberă practică.

canabis legal în România
canabis legal în România

Cine va putea beneficia de tratamentul cu canabis

Proiectul îi are în vedere că pacienții grav bolnavi vor putea să beneficieze de tratament cu canabis.

„Din perspectiva impactului social, se apreciază că prezentul proiect de act normativ va aduce beneficii considerabile și chiar o șansă la viaţă pacienților diagnosticaţi cu cancer, HIV/SIDA, epilepsie, Alzheimer, artrită, sindromul Tourette, Crohn, contribuind la îmbunătățirea sistemului de sănătate publică prin introducerea pe piață a unor preparate”, se arată în lege.

Țările care au legalizat drogul

  • Portugalia a legalizat canabisul încă din vara lui 2018. Costurile pentru acest tratament sunt exorbitante și nu sunt acoperite de asigurările de sănătate.
  • Olanda permite utilizarea drogului din 2001. Costurile în Olanda sunt de aproximativ 45 de euro pentru 5 grame pentru pacienți.
  • Republica Cehă este alt stat membru UE care permite legalizarea canabisului în domeniul medical încă din 2016. Prețul unui gram este 3,70EUR.
  • Italia permite utilizarea plantei din 2015, unde canabisul poate fi prescris pe bază de prescripție medicală cu termen limitat de valabilitate.

Alte articole: Țara din Europa care legalizează canabisul! Peste un milion de români locuiesc acolo