- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când va avea România prima centrală nucleară cu reactoare modulare

05 Jan, 20:35 • Bumbeneci Diana
Construcția în România a primei centrale nucleare cu reactoare modulare mici este tot mai aproape de realitate. În câțiva ani, proiectul ar putea ajunge la final.
Când va avea România prima centrală nucleară cu reactoare modulare

România va avea, mai repede decât ne așteptam, prima centrală nucleară cu reactoare modulare mici. În cazul în care construcția nu va întâmpina probleme, cel târziu în 2030, România va deveni prima țară din spațiul european care va utiliza tehnologia reactoarelor modulare mici, anunță ProTV.

România va avea în 2030 prima centrală nucleară cu reactoare modulare mici

Companiile americane şi românești, cele care sunt responsabile de proiect, au semnat un contract, prin care până în toamna lui 2023, urmează să se stabilească dacă locul ales în Doicești – Dâmbovița, la 90 de kilometri de București va fi cel potrivit pentru amplasarea centralei.

Potrivit datelor contractului semnat între americanii de la NuScale Power și compania românească RoPower – deținută în cote egale de NuclearElectrica și Nova Power and Ga, pe terenul fostei termocentrale din Doicești, Dâmboviţa urmează să fie făcute mai multe studii. Specialiștii vor analiza dacă acolo pot fi amplasate în siguranță reactoarele nucleare.

Specialiștii au anunțat că vor fi făcute investigații geotehnice, în subsol, se va evalua impactul asupra mediului și cel mai important se vor calcula costurile totale ale proiectului. În mod normal, până în august 2023, aceste lucrări ar trebui să fie gata.

În Doicești urmează să fie deschis și un punct de informare unde localnicii să poată cere lămuriri despre investiție.

Noi sperăm cât mai curând, până în primăvară să fie alături de comunitate prin aceste informări”, susține Cozmin Stana, Primar Doicești.

Ai mai putea citi și: Capitala României, preferată în continuare de turiști. INS anunță peste 1,2 milioane de sosiri în primele 10 luni din 2022

Centrală nucleară cu reactoare modulare mici
Centrală nucleară cu reactoare modulare mici

Potrivit proiectului, în Doicești ar urma să fie amplasate 6 reactoare modulare mici cu o capacitate de peste 460 de megawatti, adică 65% din puterea unui singur reactor de la Cernavodă. Specialiștii spun că energia produsă de acestea ar fi suficientă – de pildă -pentru 46 de mii de case.

„SMR-urile au un avantaj suplimentar față de centralele clasice. În primul rând sunt mai ieftine și în al doilea rând au capacitatea de a produce energie termică. Practic una dintre cele mai mari provocări ale viitorului energetic al Europei va fi cum ne vom încălzi în anul 2050, mai puțin cum ne vom ilumina. Problema încălzirii va fi una hotărâtoare”, a completat Dumitru Chisăliță.

După finalizarea investiției, România ar putea deveni prima țară din Europa care are o centrală cu reactoare modulare.

Diferit față de reactoarele de mare capacitate, reactoarele modulare mici au costuri de producție mult mai mici și nu depind de cantități extrem de mari de apă. Mai mult, acestea sunt și mai sigure și au un impact mic asupra mediului.

Ai mai putea citi și: Începând cu februarie 2023, facturile CEZ vor putea fi plătite doar cu cardul în Centrele de Relaţii cu Clienţii. Iată unde mai pot fi plătite cu cash

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult