- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Care este stadiul pregătirilor pentru iarnă? Ce stocuri de gaze și cărbuni deține România

31 Oct, 20:31 • Fundeanu Madalina
România este pregătită pentru iarna care urmează. Țara are stocate 3,26 miliarde de metri cubi de gaze, 900.000 de tone cărbune în depozite, iar gradul de umplere a lacurilor Hidroelectrica este de 73,5%.
Care este stadiul pregătirilor pentru iarnă? Ce stocuri de gaze și cărbuni deține România

România are stocate 3,26 miliarde de metri cubi de gaze, adica 105% din capacitatea depozitelor. De asemenea, are 900.000 de tone cărbune în depozite, iar gradul de umplere a lacurilor Hidroelectrica este de 73,5%, arată datele transmise de Ministerul Energiei, potrivit Economedia.

Stocurile de gaze. gărbuni și gradul de umplere a lacurilor Hidroelectrica

Astfel, în data de 29 octombrie, în depozitele de gaz erau stocate 3253,9 milioane mc, cu un grad de umplere de 105,94%.

În data de 30 octombrie în depozitele de cărbune erau stocate 952 mii tone.

În data de 30 octombrie în depozitele de păcură exista un stoc de 52.645 tone.

În data de 30 octombrie gradul de umplere a lacurilor energetice era de 73,5%, arată datele obținute de Economedia de la Ministerul Energiei.

Componența mixului energetic pentru iarna aceasta este formată din: cărbune, hidrocarburi, nuclear, hidro, eolian, fotovoltaic și biomasă.

La o temperatură de -20 de grade Celsius, Ministerul Energiei estimează un consum de gaze de 70 milioane mc/zi, iar la energia electrică este estimat un vârf de consum de 9.000 MW.

Citește și: Ministrul Energiei, anunț pentru milioane de români care plătesc facturi. „Problema este că, din păcate, statul român n-a plătit întotdeauna la timp furnizorii”

depozit de gaze
depozit de gaze

Ce spune Ministrul Energiei despre facturile așteptate de români iarna aceasta

Sebastian Burduja a transmis că îşi doreşte ca în această iarnă românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor mari. Oficialul a mai explicat că România are al patrulea cel mai mic preţ la gaze din Europa şi că suntem pe locul 16 la preţul energiei electrice. Acesta mai susține și că nu sunt motive de îngrijorare cu privire rezervele de energie.

„Îmi doresc ca iarna asta românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. E important, pentru că România are o schemă de compensare-plafonare care înseamnă că, practic, susţinem diferenţa dintre preţul pe factură al fiecărui român sau al unor companii româneşti, că sunt şi clienţi non-casnici, şi preţul din piaţă, sau preţul la care un furnizor cumpără energia electrică sau cumpără gazele. Toate aceste sume până acum însumează undeva la 23 de miliarde de lei”, a declarat Sebastian Burduja pentru B1TV.

Dacă vi se pare mult, vă pot spune că anul trecut din sectorul energetic românesc la bugetul de stat s-au încasat peste 40 de miliarde de lei, deci schema se susţine. Problema este că, din păcate, statul român n-a plătit întotdeauna la timp furnizorii, de fapt, pe lege ar trebui să plătească 40% în avans din aceste sume, nu s-a întâmplat asta până acum, şi am reuşit de fiecare dată, şi pe mandatul meu, am dat inclusiv o ordonanţă de urgenţă, să deblocăm nişte sume şi să mai plătim furnizorii.

E important să plătim furnizorii pentru că dacă ei nu au acces la aceste sume trebuie să meargă spre credite, spre instituţiile bancare, au costuri cu dobânzile, la rândul lor furnizorii trebuie să plătească transportatorii, şi bineînţeles energia electrică şi gazele. Dacă nu au bani, tot sistemul se gripează”, a mai anunțat Burduja.

Vezi și: Ministrul Energiei vrea să găsească bănci care să cumpere creanțele furnizorilor de energie și gaze asupra statului pentru sumele datorate drept compensații de la buget pentru plafonare. „Pentru că e o preocupare în rândul companiilor de furnizare: ce facem dacă nu vin acești bani de la buget?”