- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cât vor încasa românii cu peste 30 de ani de muncă, după noua lege a pensiilor. Formula explicată de fostul ministru al Muncii

14 Nov, 23:38 • Russo George
Legea pensiilor a trecut cu brio de votul din plenul Senatului. Urmează Camera Deputaților pentru dezbateri și votul final, apoi promulgarea lui Klaus Iohannis şi Monitorul Oficial, dacă nu va fi contestată de Opoziţie la CCR.
Cât vor încasa românii cu peste 30 de ani de muncă, după noua lege a pensiilor. Formula explicată de fostul ministru al Muncii

Noua lege a pensiilor, care este asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al obligativităţii, al contributivităţii, al egalităţii sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii.

Formula de calcul pentru calcularea pensiilor este următoarea: VPR x Numărul total de puncte. VPR este valoarea punctului de referință care va fi de 81 de lei, potrivit noii legi a pensiilor.

Cum se face majorarea pensiilor

Recent, Marius Budăi, fostul ministru al Muncii a explicat că, după noua lege, pensionarii care au avut un stagiu de cotizare de minimum 30 de ani vor fi avantajaţi şi a explicat.

„Auzim cu toții de cetățeni care au lucrat 30 de ani și au pensia minimă. Acum, prin acel punctaj suplimentar, de peste 25 de ani, li se va ridica pensia și vom face deosebirea între cei care muncesc strict stagiul minim de cotizare, adică cei 15 ani, și cei care muncesc 30-35 de ani sau chiar 40 de ani. Este exact ceea ce spuneam, că noi încurajăm munca.

Deci cu cât stai în câmpul muncii, nu mergem în extrema cealaltă să spunem că majorăm vârsta de pensionare, să ne înțelegem. Nu se majorează vârsta de pensionare prin legea aceasta, dar încurajăm munca. Pentru cei care stau mai mult în muncă, vor primi și mai mult”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Număr total de puncte reprezintă suma dintre: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Formula noii legi a pensiilor îi avantajează pe românii cu peste 30 de ani de muncă

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.

Punctele de stabilitate sunt punctele pe care le iei în plus pentru că ai rămas în câmpul muncii peste cei 25 de ani, potrivit Newsweek.

„La calculul numărului total de puncte de pensie”, arată proiectul de act normativ, „se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani”, în felul următor:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

– 0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

– 1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 -40 ş.a.m.d.

Pe baza formulei mai sus explicată, oricine va ști ce pensie ia de la 1 septembrie 2024.

Citeşte şi: Ministrul Dezvoltării, reacție în urma adoptării Legii Pensiilor de către Senat: „Dacă era să se fluture oamenilor o promisiune se făcea spre finele anului viitor, când au loc cele mai importante alegeri”