- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce acte trebuie să ai la tine dacă conduci o mașină împrumutată. Situațiile în care poți ajunge la închisoare

11 Nov, 22:04 • Cornel Ghimeșan
Când împrumuți cuiva sau de la cineva o mașină, e important de știut ce acte e nevoie să ai la tine, în caz că te oprește polițistul pentru un control.
Ce acte trebuie să ai la tine dacă conduci o mașină împrumutată. Situațiile în care poți ajunge la închisoare

Există momente când mașina personală se defectează și e nevoie să împrumutăm de la cineva din familie sau de la prieteni un autoturism. Sau se poate întâmpla exact invers. Tu să fii cel care are împrumuți mașina unui apropiat care are nevoie să plece din localitate.

În astfel de situații, în care autoturismul personal e condus de altcineva, e nevoie să avem la noi anumite acte pentru a nu primi amendă la un control de rutină.

Citește și Lucrezi remote și primești salariu 1400 de euro net și beneficii extrasalariale. Jobul care a cucerit românii luna aceasta

În mod normal, când conduci mașina altcuiva, legea nu te obligă să închei o procură notarială sau să faci contract când împrumuți un vehicul. Nu e nevoie nici ca proprietarul să treacă numele șoferului care îi conduce mașina în talon. Dar e obligatoriu acordul verbal. Proprietarul mașinii trebuie să își dea acordul ca mașina să fie condusă de altă persoană. E valabil inclusiv când vine vorba de șoferii tineri care conduc mașinile părinților sau pe ale bunicilor.

Motivul e că în unele situații proprietarul ar putea să fie tras la răspundere și, prin urmare, el trebuie să arate că știa cine îi conducea mașina.

În ce situații poți ajunge la închisoare dacă îți împrumuți mașina

Proprietarul unei mașini poate să răspundă penal în cazul în care împrumută mașina unei persoane aflate într-una din aceste situații:

  • nu are permis de conducere;
  • are permisul suspendat, expirat, anulat sau acesta nu este acceptat de legislația din România;
  • a consumat alcool și are o concentrație de peste 0.80 gr./l alcool pur în sânge sau a consumat substanțe psihoactive (droguri sau medicamente cu efecte psihoactive).

Citește și Cea mai mică pensie din România. Povestea tristă a bărbatului care e nevoit să trăiască lunar cu suma de 72 de lei

Dacă ești oprit de poliție fiindcă ai condus fără să un permis de conducere riști până la cinci ani de închisoare.

Dacă ești prins drogat sau băut la volan ori cu permisul suspendat riști să ajungi la închisoare pe o perioadă cuprinsă între șase luni și trei ani. Aceleași pedepse poate primi și cel care împrumută un vehicul unei persoane care încalcă una dintre aceste legi.

Singurul moment în care proprietarul scapă de sancțiuni e atunci când mașina i-a fost furată sau nu a fost condusă cu acordul său.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult