- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce au de făcut clienții băncilor sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare privind modul de calcul al ratelor

19 May, 15:19 • Andrei Alina
ANPC a amendat 11 bănci pentru practici înșelătoare cu privire la calculul ratelor. Clienții băncilor speră să fie chemați la bancă și să li se recalculeze ratele. Deocamdată însă nimeni nu știe ce are de făcut.
Ce au de făcut clienții băncilor sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare privind modul de calcul al ratelor

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a anunțat că nu a semnat încă Ordinul privind sancționarea celor 11 bănci controlate și la care s-a constatat ”înțelegeri cartelare”. De asemenea, șeful ANPC anunță că urmează să fie controlate și celelalte bănci.

„Sunt câteva zeci de bănci în România, iar capacitatea noastră ca instituție e totuși limitată, a spus pentru HotNews șeful ANPC. ”Acțiunea va continua și cu celelalte, dar deocamdată acesta a fost volumul de activitate pe care l-am putut gestiona. Sigur că și noi ne dorim mai mult, dar deocamdată ni s-au blocat angajările și avem un colectiv restrâns”, a mai explicat Horia Constantinescu.

Citește și: Românii cu rate primesc vestea zilei! ROBOR scade la final de săptămână

Horia Constantinescu a mai precizat că verificările s-au făcut ca urma a celor „peste 200 de sesizări” ale consumatorilor. ”Le citim, le centralizăm și pornim astfel de acțiuni care îi au în vedere și pe cei cărora nu am apucat să le răspundem. Dar, știind cu ce ne-au sesizat, o transformăm în tematici regionale sau naționale astfel încât să îi cuprindem și pe cei care nu ne-au sesizat încă, dar care se află în aceeași situație”, spune șeful ANPC.

Horia Constantinescu a mai spus că ordinul urmează să fie emis în intervalul de 5 zile lucrătoare prevăzut de lege. „E vorba de o Comisie care tratează cazul cu maximă seriozitate și care îl va prezenta spre aprobare, comisie cu ai cărei membri am avut deja discuții punctuale. Lucrurile comportă încă discuții la nivelul acestei comisii. În general, acolo unde e o comisie alcătuită din funcționari publici mai presus de orice fel de bănuială privind o posibilă imixtiune politică, prefer să-i las să-și facă treaba”, a spus șeful ANPC.

 

Ce au de făcut clienții băncilor sancționate de ANPC pentru practici comerciale înșelătoare privind modul de calcul al ratelor

Întrebat ce trebuie să știe sau să facă clienții în urma amenzilor date de ANPC băncilor, Horia Contantinescu a spus că va reveni „la momentul oportun” pentru a le comunica clienților ce au de făcut.

„În procesele verbale noi face constatări și aplicăm sancțiuni. Nu mă lasă legea să dau indicații. Nu sunt eu în măsură să mă transform în cel care ar putea să ia decizii în numele sistemului bancar sau al vreunei bănci vizate, pentru că unii pot lua o decizie, alții poate vor lua o altă decizie….. Nu avem calitatea de a le spune băncilor cum să procedeze, dar avem calitatea de a le spune băncilor: de acum înainte încetați cu această practică cu caracter incorect și înșelător conform actului normativ în baza căruia s-au întocmit actele de control”, a precizat Horia Constantinescu.