- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale. Care este cea mai bună variantă: „Sunt 3 posibilități”

09 Feb, 20:10 • stefan.vlad
Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale. Acest subiect îi pune frecvent în dificultate pe cei care își caută un loc de muncă, pentru că nu știu care ar fi cea mai bună variantă de răspuns. Suma dorită ar putea fi mai mică față de bugetul disponibil al angajatorului, iar cererea unui salariu mult prea mare ar putea împiedica încheierea unui contract.
Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale. Care este cea mai bună variantă: Sunt 3 posibilități

Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale. Un tânăr care urmează să susțină un interviu a cerut sfaturi în mediul online pentru a nu fi luat pe nepregătite de întrebarea legată de salariu.

Citește și: Tinerii români s-au săturat să fie angajați și vor să devină antreprenori. Uite cum ai putea câștiga 1000 de euro: „Exclus angajarea”

Mâine am interviu pentru un post de junior java developer la o firmă destul de cunoscută. Eu am lucrat 1 an jumate că FE developer și vreau să plec de la jobul actual din diverse motive, printre care și că salariul este sub piață pentru Cluj. Momentan mă pregătesc pentru interviu și nu știu ce să răspund în caz că mă întreabă ce așteptări am de la salariu.

Ar trebui să le spun o sumă în plus față de cât aș vrea și apoi să negociem? Ar trebui să nu le spun nimic și să îi întreb eu cât oferă? Mă gândesc dacă mă întreabă cât am salariul la locul curent să nu le spun, ca să nu influențeze decizia și să creadă că mă mulțumesc cu mai puțin„, a scris acesta pe Reddit.

Ce răspund viitorii angajați când sunt întrebați de așteptările salariale

În comentarii, tânărul a primit sfaturi punctuale despre răspunsul pe care ar fi bine să-l dea. Unii utilizatori au relatat chiar și experiențele personale.

„Ceri mai mult decât ai deja/ Nu e tot timpul așa ușor. Eu am plecat pentru mai puțini bani din cauza că eram într-un loc de r***t și am mers undeva unde pot crește. Și am avut dreptate. La început e mult mai important să ai unde să crești decât suma de bani pe care o faci./ Cu 20% mai mult, altfel nu merită schimbarea./ Ce așteptări ai de la salariu? Să-mi ajungă.

Degeaba le spui cât oferă, orice firma unde am spus asta au insistat în continuare și tot au vrut să audă de la mine prima sumă. Uită-te la companie pe unde lucram, poate găsești acolo un insight despre salarii, dacă nu, cere pur și simplu suma cu care ai fi tu mulțumit/ La fel am pățit și eu, am când încercat să aplic ‘tehnica’ asta.

După ce am primit aceeași abordare de vreo 2 ori, am renunțat să mai încerc și am spus pur și simplu suma pe care dacă aș primi-o, mi-ar face confortabilă/ posibilă plecarea.

Până la urmă, sunt 3 posibilități, fie ceri prea mult, prea puțin, fie în range. Nicio firmă serioasă nu o să te plătească mai puțin doar pentru că ai cerut-o. Te vor încadra dacă treci procesul de recrutare. Dar dacă ceri prea mult… well, o să scutești timpul pierdut prin niște discuții care nu vor duce oricum nicăieri„, sunt doar câteva dintre răspunsuri.

„Sfaturi. Indiferent că spui tu suma primul/prima. Oferă un interval (pornind de la o suma minimă sub care nu ai coborî până la o sumă de confort). Dacă trebuie să pleci urgent de acolo, să nu rămâi fără venit, menționează că puteți negocia și ulterior, în funcție de tot procesul de recrutare.

Depinde cât este disperarea de mare să scapi de acolo. În general, oamenii cer cu 30-50% peste ce au în mod curent, uneori și mai mult. Nu recomand să te întinzi având în vedere că ești junior și bătaia este foarte mare”, a fost un alt răspuns.