- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cea mai călduroasă zi din istorie a avut loc pe 6 iulie 2023. Temperatura record care a fost atinsă. „Aşteptaţi-vă la mai multe zile fierbinţi în viitor”

07 Jul, 21:28 • Lupu Alexandra
A fost doborât recordul pentru cea mai călduroasă zi din istorie. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: vor exista mai multe zile fierbinți în viitor. Temperatura record care a fost atinsă.
Cea mai călduroasă zi din istorie a avut loc pe 6 iulie 2023. Temperatura record care a fost atinsă. „Aşteptaţi-vă la mai multe zile fierbinţi în viitor”

Joi, 6 iulie 2023, a fost înregistrată cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice. Data menționată a doborât precedentele două recorduri în domeniu, stabilite în zilele de luni și marți din aceeași săptămână, în contextul în care temperatura medie globală a continuat să crească, informează ziare.com.

Temperatura record atinsă pe 6 iulie 2023

Joi, 6 iulie, a fost înregistrată cea mai călduroasă zi din istoria măsurătorilor meteorologice. Temperatura medie globală a ajuns la 17.23 grade Celsius, conform datelor prezentate de Centrul Naţional din Statele Unite pentru Previziuni de Mediu.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Prognoza meteo. Când e mai bine să-ţi programezi concediul în 2023, ANM anunţă vremea pe următoarea lună

Noul record a fost stabilit după câteva zile marcate de valuri de căldură intensă în Statele Unite și China. Un alt val de căldură a ucis peste 100 de oameni în Mexic, iar temperaturile au continuat să crească la nivel global.

Serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru Schimbări Climatice a anunţat că iunie 2023 a fost cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată. Meteorologii afirmă că a fost doborât precedentul record, din iunie 2019, cu o marjă substanțială.

„Astfel de recorduri sunt o consecinţă predictibilă a creşterii temperaturii cauzate pe termen scurt de El Nino, care se adaugă tendinţei de încălzire pe termen lung cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile umane”, a declarat Robert Rohde, cercetător-şef în ştiinţe climatologice de la ONG-ul Berkeley Earth, pe Twitter.

Temperatura
Temperatura

Tiparul de manifestare al fenomenului meteorologic El Nino a apărut în acest an. El a determinat o creștere a temperaturii la suprafața apei din regiunile estice și centrale ale Oceanului Pacific.

Mai mulți oameni de știință au prezis că mai multe recorduri zilnice de căldură vor fi stabilite în acest an. Premisa a apărut după ce precedentul record zilnic de temperatură medie globală, stabilit în august 2016, a fost doborât pentru prima dată luni, 3 iulie.

„Aşteptaţi-vă la mai multe zile fierbinţi în viitor”, a declarat Saleemul Huq, directorul Centrului Internaţional pentru Schimbări Climatice şi Dezvoltare din Bangladesh.

Citește și despre: Vremea 3-31 iulie. ANM anunță când scăpăm de ploi și caniculă