- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cine sunt bugetarii care vor mai beneficia de sporuri. Ce prevede noua Lege a salarizării

13 Sep, 10:30 • Andrei Alina
Guvernul pregătește o nouă lege a salarizării în România. Noua lege va prevede și un nou mod de acordare a sporurilor pentru angajații statului. Conform unor surse guvernamentale, nu toți bugetarii vor mai beneficia de sporuri după intrarea în viagoare a noii Legi a Salarizării.
Cine sunt bugetarii care vor mai beneficia de sporuri. Ce prevede noua Lege a salarizării

Noua lege a salarizării vine cu noi reguli pentru sporuri. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, declara în această vară că noua lege a salarizarii va fi facuta dupa patru principii și ca niciun salariu in plata nu va mai depăși coeficientul de 12, care este al presedintelui României. Conform ministrului, de sporuri nu vor mai beneficia toți angajații la stat și acestea nu vor mai depăși 20%.

„Va exista o grila pentru administratia publica locala, plafonarea sporurilor si o bonificatie care sa fie legata de performanta.(…) Nu va exista niciun spor mai mare de 20% per angajat. Mai este important de spus ca in acest moment avem gata partea de filozofie a legii. Exista trei variante de lucru pe anexe. Suntem in plina perioada de consultari cu toate familiile ocupationale. Avem minimum doua intalniri in fiecare saptamana. Incercam sa terminam consultarile”, declara ministrul Muncii.

Citește și: Salariul minim crește de la 1 octombrie. Marcel Boloș anunță câți bani primesc românii. „Da, este un angajament pe care partidele și l-au luat”

Simona Bucura Oprescu a adaugat ca, dupa finalizarea consultarilor, Banca Mondiala va elabora cele trei variante de impact, care vor fi analizate in Coalitie, apoi se va merge cu legea salarizării in Parlament.

Sporuri în funcţie de performanţă

Așa cum spunea și ministrul Muncii, sporurile vor fi acordate în funcție de performanță. De exemplu, în cazul profesorilor care preda în licee în care niciun elev nu a luat bacalaureatul. În acest caz, profesorii vor trebui sa se multumeasca doar cu salariul, fara niciun alt spor sau bonus, au precizat surse guvernamentale citate de aktual24.

„Simpla prezenta in clasa nu este suficienta. Este nevoie de implicare in clasa, nu la meditatii, si de indrumare a tinerilor, astfel incat inclusiv din scoala acestia sa plece cu baze solide de cunostinte si cu un sistem de valori bine definit. Nu cer niciunui profesor sa faca lucruri imposibile.