- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Costul vieții în București, în comparație cu marile orașe din străinătate. Salariile românilor sunt cu mult sub nivelul din vest

05 Aug, 14:31 • Lupu Alexandra
Cât costă să trăiești în București, în comparație cu Londra, Paris și Berlin. Românii plătesc mai puțin pentru mâncare și transport.
Costul vieții în București, în comparație cu marile orașe din străinătate. Salariile românilor sunt cu mult sub nivelul din vest

Alimentele de bază, utilitățile, benzina și transportul costă mai puțin în București, față de marile capitale occidentale. Cu toate acestea, se pare că salariile românilor și puterea de cumpărare sunt cu mult sub nivelul din vest, informează gandul.ro.

Costul vieții în București

Costul vieții unui bucureștean este mult mai mic decât al unui londonez, parizian sau berlinez. Salariile primite de români nu se ridică la nivelul celor de care beneficiază localnicii din capitalele din Occident. Gandul a realizat o analiză care arată cât de scumpă este viața în București, în comparație cu Londra, Paris și Berlin, pornind de la datele publicate de platforma numbeo.com.

Vezi și: Cât costă un apartament în cartierele din București și care sunt cele mai accesibile zone. Locurile în care prețurile pornesc de la 1.500 Euro / mp

Un român câștigă de patru ori mai puțin față de un englez și de trei ori sub venitul lunar al unui francez și german. Pe de altă parte, se pare că bucureștenii plătesc mai puțin pentru alimente, transport, utilități și benzină. În România, salariul mediu net este de 951,85 euro (4.697,58 lei).

Pe de altă parte, oamenii câștigă 3.216,76 lire sterline (18.457,77 lei) în Marea Britanie, 2.674,32 euro (13.198,31 lei) în Franța și 3.105,13 euro (15.324,42 lei) în Germania. Astfel, un român câștigă 30,7% din salariul unui german, 35,6% din venitul unui francez și 25,4% din salariul unui britanic. Dacă ne raportăm puterii de cumpărare din București, constatăm că ea este cu cu 34% mai mică decât în Londra, cu 27,9% mai mică decât la Paris și cu 43,4% mai mică decât în Berlin.

Per ansamblu, bucureștenii plătesc pentru alimentele de bază cu 35% mai puțin față de Londra, cu 49% mai puțin față de Paris și cu 34% mai puțin față de Berlin. Dacă vorbim despre transportul în comun, localnicii din București achită cu 91,9% mai puțin decât în Londra, cu 80,7% mai puțin decât la Paris și cu 67,6% mai puțin decât în Berlin. Totodată, un litru de benzină valorează cu 25,4% mai puțin decât în Londra, cu 27,7% mai puțin și cu 22,8% mai puțin decât în Berlin.

București
București

Românii dau mai mulți bani față de anul trecut. Cheltuielile oamenilor au crescut cu 12% în comparație cu 2022, arată datele INS. Cei mai mulți bani se duc pentru produsele alimentare și băuturile nealcoolice (1.301 lei/gospodărie). Acestea sunt urmate de cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, în valoare de 628 de lei pe gospodărie.

Urmează cheltuielile pentru băuturi alcoolice și tutun, în valoare de 217 lei/gospodărie. Nivelul cel mai scăzut al cheltuielilor vizează educația (24 lei/gospodărie) și asigurările și serviciile financiare (31 lei pentru o gospodărie).

Te-ar putea interesa și: Prețul chiriilor a bubuit în România! Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe din țară