- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Criza socială blochează formarea noului Guvern. Scenarii pentru rocada guvernamentală. Când ar putea Ciolacu să-l înlocuiască pe Ciucă

29 May, 11:17 • Andrei Alina
Negocierile pentru formarea noului guvern sunt sistate deocamdată. Însă nu se știe până acum ce vor face cei de la UDMR. Vor părăsi sau nu coaliția? Cert este că mesajul președintelui Klaus Iohannis a fost destul de clar. Este de acord cu orice variantă care aduce stabilitate. Există mai multe scenarii: rocada guvernamentală ar putea avea loc în două săptămâni sau în toamnă.
Criza socială blochează formarea noului Guvern. Scenarii pentru rocada guvernamentală. Când ar putea Ciolacu să-l înlocuiască pe Ciucă

Greva profesorilor, protestele sindicaliștilor din Sănătate și Transporturi au blocat rocada guvernamentală. Premierul Nicolae Ciucă anunțase săptămâna trecută că vineri, 26 mai, își va depune mandatul, urmând ca în fruntea Guvernului să fie numit președintele PSD Marcel Ciolacu, așa cum era prevăzut în protocolul semnat la formarea coaliției de guvernare.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că rotativa guvernamentală se amână, pentru că nu se va face în timpul grevei din educație. Deocamdată, sindicatele din educație și guvernul nu au ajuns la nicio înțelegere, iar reprezentanții sindicatelor din Educație au anunțat că greva profesorilor va continua. Mai mult, sindicaliștii amenință cu amânarea examenelor naționale, Evaluarea Națională 2023 și Bacalaureat 2023.

„Eu nu am de gând să mă opun niciunei formule care duce la o guvernare stabilă. Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încrederea că lucrurile se vor rezolva.  Acum sigur, fiind astăzi joi şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile, dar nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână, două se face rotaţia. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un Guvern care garantează stabilitatea guvernării şi stabilitatea României. Aceste lucruri pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei”, a declarat Klaus Iohannis, întrebat joi la Sibiu dacă UDMR ar trebui să rămână în continuare la guvernare sau noul Executiv să fie susţinut şi format doar de PNL şi PSD.

Citește și: Marcel Ciolacu, despre rotația la guvernare: ”Va fi una lină și așezată”

Întrebat dacă greva nu va fi încheiată, atunci când ar putea demara procedurile rotaţiei prim-miniştrilor, preşedintele Iohannis a replicat: „Atunci este nevoie ca Guvernul şi coaliţi,a la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele până se găseşte o soluţie”.

 

Când ar putea avea loc rocada guvernamentală

În scenariul cel mai optimist rotația se va face în circa două săptămâni. O nouă fereastră de oportunitate pentru realizarea rocadei este final de iunie, început de iulie, potrivit stiripesurse.ro.

Un semnal important a fost transmis dinspre PSD: ar fi gata să cedeze Transporturile, deci să nu mai fie nevoie de renegocierea protocolului. Însă tot ar urma să dispară două ministere Sportul și Antrepreoriatul (va ajunge la Economie).

Citește și: Cine sunt miniștrii care vor rămâne în noul Guvern după rotația premierilor. Răsturnare de situație, ce se întâmplă cu Nicolae Ciucă

Asta ar însemna ca nu se va mai negocia nimic și se va merge pe Protocolul inițial. Scenariul pare foarte real în actualele circumstanțe.

Un al doilea scenariu prevede ca rocada guvernamentală să fie amânată pentru toamnă. Conform unor surse din PNL, rocada guvernamentală ar putea fi amânat până în toamnă. Se pare că decizia i-ar fi aparținut lui Klaus Iohannis, iar liberalii au aflat vestea dintr-un mesaj pe WhatsApp, potrivit România TV. Totuși, așteptările PSD sunt ca după încheierea grevei profesorilor, Marcel Ciolacu să preia portofoliul de premier.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat că își va depune mandatul atunci când va fi soluționată greva profesorilor, urmând ca rotativa să aibă loc în cel mai scurt timp.