- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum să gestionezi o inundație la bloc. Pașii de urmat pentru acoperirea pagubelor

16 Jan, 09:29 • Adrian Popovici
O inundație la bloc reprezintă atât o problemă de natură tehnică, cât și una care, în cele din urmă, ține atât de relațiile dintre oameni. Din această cauză, pe lângă revizii constante ale instalațiilor este indicat să avem și relații bune cu vecinii pentru a rezolva potențialele viitoare probleme care pot apărea.
Cum să gestionezi o inundație la bloc. Pașii de urmat pentru acoperirea pagubelor

O inundație la bloc reprezintă atât o problemă de natură tehnică, cât și una care, în cele din urmă, ține atât de relațiile dintre oameni, cât și de cerințele legii dacă ne raportăm la legile care reglementează modul de funcționare al asociațiilor de proprietari, transmite Antena 3 CNN. Cu toate acestea, legea oferă mai multe posibile căi prin care locatarii unui imobil pot să rezolve o astfel de situație neplăcută.

Din această cauză atât prevenirea și, mai ales rezolvarea situațiilor când ne confruntăm cu o inundație la bloc trebuie tratate cu atenție pentru a nu crea și mai multe probleme, ajungându-se în situația în care vecini intră într-un conflict legal.

După cum explică experții în instalații și cei din domeniul construcțiilor, este recomandat să luăm toate măsurile pentru a evita o inundație la bloc, asigurându-ne că apa nu intră în contact cu instalația electrică, podelele sau structura de rezistență.

Inundație la bloc
Inundație la bloc

Te-ar putea interesa și: Cât a ajuns să coste construirea unei case în 2024: „Eu vă zic un preț de constructor corect, restul e cancan”

Pași de urmat atunci când apare o inundație la bloc

Atunci când apare o inundație la bloc, instinctul inițial al multora este acela de a se panica. Din nefericire, la fel ca în multe cazuri, acesta nu este nici de departe cursul optim de urmat în această situație. Experții și, mai ales cei care au trecut printr-o astfel de situație recomandând în schimb calmul, urmat, bine-înțeles de identificarea cauzei.

Mai exact, atunci când are loc o inundație la bloc trebuie să ne păstrăm calmul și să identificăm sursa acestei probleme, în acest fel putem să oprim la timp sau cel puțin să limităm daunele produse de către apă la nivelul pereților, mobilei sau structurii de rezistență de exemplu.

În situația în care o astfel de inundație la bloc este cauzată de vecinii de deasupra noastră este recomandat să le cerem să oprească fluxul de apă astfel încât, împreună sau singuri ei să poată rezolva problema de natură tehnică.

Din nefericire, atunci când apare o inundație la bloc există riscul ca apa să fi produs o serie de daune apartamentelor noastre. Pentru a găsi rapid o rezolvare într-o astfel de situație, menținerea unei relații amicale cu aceștia este vitală.

Cine plătește când are loc o inundație la bloc?

Dacă ne dorim ca o inundație la bloca să nu devină o problemă este recomandat să avem o poliță de asigurare și, atunci când un astfel de eveniment are loc, să documentăm cu exactitate toate daunele pe care apartamentul și bunurile din el le-au suferit pentru a primii banii necesari reparațiilor.  În plus, dacă un astfel de incident nefericit este din vina unui vecin cu care avem o relație bună, ne putem aștepta ca totul să se rezolve fără a mai apela la autorități.

Totuși, dacă trecem printr-o inundație la bloc ar trebui să ne asigurăm că respectăm următoarele proceduri:

  • Anunțăm asociația de proprietari de problemele cu care ne confruntăm;
  • Întocmim un proces verbal de constatare a pagubelor;
  • Semnăm, împreună cu vecinul vinovat de o astfel de inundație la bloc, procesul verbal;
  • Cerem estimarea pagubelor.

În situația în care nu putem rezolva o astfel de inundație la bloc pe cale amiabilă, există și posibilitatea de a ne da vecinul răspunzător în judecată pentru a ne recupera prejudiciile, așa cum ne permite legea 196/2008.

Citește și: De interes pentru toți românii care stau la bloc! Care este perioada maximă în care poți găzdui o persoană, fără să o treci la întreținere