- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cum te poți pensiona înainte de termen, fără penalizări. Condiția pusă în 2024

06 Apr, 15:39 • Bumbeneci Diana
Cum poți ieși la pensie înainte de termen, fără penalizări. Există o singură condiție pusă în România.
Cum te poți pensiona înainte de termen, fără penalizări. Condiția pusă în 2024

Legea din România oferă oportunitatea seniorilor de a se pensiona înainte de termen, cu condiția de a plăti penalități. Totuși, există o soluție de la Ministerul Muncii pentru a ieși la pensie mai devreme, fără a fi afectat de aceste plăți suplimentare.

Cum vă puteți pensiona anticipat, fără penalizări?

Ministrul Muncii, Simona Bucura – Oprescu, a prezentat o alternativă interesantă pentru cei care doresc să se pensioneze înainte de vârsta standard, fără a fi nevoie să plătească penalități. Potrivit acesteia, persoanele care au realizat stagii de cotizare de 40 de ani pot beneficia de o pensie anticipată fără penalizări.

Simona Bucura a dezvăluit aceste informații în timpul unui interviu. A oferit exemplul unui bărbat care, la vârsta de 60 de ani, a acumulat 40 de ani de cotizare și poate solicita pensionarea anticipată fără penalizare.

Citește și: Vestea zilei pentru pensionarii din România. Noutate importantă în legea pensiilor 2024

penalizări la pensie
penalizări la pensie

Potrivit ministrului, atunci când persoana îndeplinește condițiile pentru pensia la limită de vârstă, pensia anticipată devine pensie la limită de vârstă. Aceasta este recalculată prin adăugarea perioadelor asimilate și a eventualelor stagii de cotizare realizate în timpul suspendării plății pensiei anticipate.

Unii pensionari ar putea rămâne cu aceeași sumă de bani. Începând cu 1 ianuarie, toți pensionarii au beneficiat de majorări ale pensiilor. Cu toate acestea, aproximativ 1,5 milioane de pensionari ar putea vedea pensiile înghețate după recalculare, iar cei cu pensii mai mici riscă să primească aceeași sumă.

De exemplu, un pensionar care primește lunar 3.000 de lei și, după recalculare, obține o pensie de 2.500 de lei, va rămâne cu pensia actuală. Din păcate, începând din anul următor, indexarea pensiilor se va face la noua sumă recalculată, ceea ce ar putea duce la înghețarea pensiei pentru următorii doi ani.

Poți citi: Pensiile vor fi de două ori recalculate pentru o categorie de români. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult