- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Decizie istorică! România a scăpat în mod oficial de MCV, după 16 ani

15 Sep, 13:33 • Constantin Cristina
România a scăpat de Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România. MCV a fost introdus în 2007.
Decizie istorică! România a scăpat în mod oficial de MCV, după 16 ani

Comisia Europeană a oficializat vineri, 15 septembrie, închiderea MCV- Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România. MCV a fost introdus în 2007, la momentul aderării celor două ţări la Uniunea Europeană, cu scopul de a facilita progresele în reforma sistemului de justiţie, în domeniul anticorupţiei şi în combaterea criminalităţii organizate, în cazul Bulgariei, a precizat ziare.com.

Citește și: Marcel Ciolacu, atac dur la adresa Austriei: „Banii pătați de sânge pe care Austria în plătește Rusiei pentru fiecare factură pentru gazele rusești”

Decizie istorică! România a scăpat în mod oficial de MCV, după 16 ani

Acest lucru este evidenţiat într-un comunicat emis de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti. Executivul european a revocat acum cele două decizii care au stabilit MCV și va continua să colaboreze cu Bulgaria și România în cadrul evaluării anuale a statului de drept, la fel ca în cazul tuturor celorlalte state membre.

MCV
MCV

De la începutul MCV, în 2007, Comisia a prezentat periodic rapoarte privind progresele înregistrate de Bulgaria și România în reformele vizate de acest mecanism. În octombrie 2019, Comisia a publicat ultimul său raport MCV pentru Bulgaria, iar în noiembrie 2022, ultimul raport pentru România. În cazul ambelor state membre, Comisia a ajuns la concluzia că și-au îndeplinit în mod satisfăcător obligaţiile prevăzute în Mecanismului de Cooperare şi Verificare la momentul aderării la Uniune şi trebuie să continue să pună în aplicare angajamentele specifice menționate în concluziile rapoartelor. Procesul de implementare a acestor angajamente a fost finalizat în iunie 2023.

La 5 iulie 2023, Comisia a informat Consiliul şi Parlamentul European despre intenţia sa de a închide oficial Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru Bulgaria şi România, deoarece toate obiectivele specifice menţionate în concluziile rapoartelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare au fost acum îndeplinite. Potrivit deciziilor care au instituit mecanismul, Mecanismului de Cooperare şi Verificare se încheie atunci când toate obiectivele de referinţă sunt îndeplinite în mod satisfăcător. Deciziile anunţate vineri reflectă concluzia Comisiei că această constatare este valabilă în prezent pentru ambele state membre.

Alte articole: România, tot mai aproape de intrarea în Schengen după ridicarea MCV. Klaus Iohannis: „Am făcut reformele necesare” VIDEO