- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Descoperă cine sunt românii care riscă să primească pensii mai mici dacă se retrag din muncă după 1 septembrie 2024

08 Mar, 14:35 • Cornel Ghimeșan
Noua lege a pensiilor va aduce schimbări majore pentru majoritatea pensionarilor din România, însă nu toată lumea este favorizată de această schimbare. Iată care sunt românii care riscă să primească pensii mai mici.
Descoperă cine sunt românii care riscă să primească pensii mai mici dacă se retrag din muncă după 1 septembrie 2024

Noua legislație privind pensiile, ce va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2024, aduce schimbări semnificative în ceea ce privește lucrătorii expuși la condiții speciale și deosebite de muncă, inclusiv cei încadrați în grupa 1 și grupa a 2-a.

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater, a clarificat diferențele dintre cele două legi și motivele pentru care s-a făcut tranziția de la ajustările procentuale la cele bazate pe puncte.

Citește și: Ministrul Mediului lansează programul dedicat instalării panourilor fotovoltaice pentru biserici și instituții sociale. Sunt în joc 250 milioane de lei

„Aici s-a schimbat un articol care era bazat pe a oferi puncte suplimentare, meritate de altfel, pentru munca în condiții grele, grupa 1 – condiții speciale, grupa a 2-a  – condiții deosebite.

În legea actuală, Legea 263, este prevăzut faptul că se dau aceste creșteri în mod procentual., spre exemplu, pentru grupa 1, 50% din punctaj din ceea ce iese pe contributivitate, iar pentru grupa a 2-a, 25%. Și acest lucru nu mai este în legea viitoare, Legea 360/2023, care va fi aplicată din toamnă.

În unele cazuri s-ar putea să iasă pensii mai mici, în altele, s-ar putea să iasă pensii aproximativ egale. Pentru că în legea nouă, procentele s-au transformat în puncte, se dau 0,5 puncte la grupa 1, 0,25 puncte la grupa a 2-a.

Singurele două categorii de salariați care pot beneficia de punctaje mai mari, adică un punct pe an sunt pentru minerii care lucrează în subteran mai mult de 50% și pentru cei care lucrează cu materiale periculoase, cu radiații de gradul 1 și 2. Aici lucrurile s-au transformat din creșteri procentuale la toată lumea în creșteri bazate pe puncte”, ne-a declarat Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater.

Cine primește pensii mai mici

De asemenea, Anton Hadăr a ținut să sublinieze că ”persoanele care au ieșit pe legile vechi rămân cu punctajul respectiv, nu li se recalculează.

Unul care are spre exemplu 3 puncte, asta înseamnă un salariu mare, cam de trei ori salariu mediu brut, acela care a luat 3 puncte pe an ar lua 1 punct, la cei cu radiații, la cei cu punctele cele mai multe adăugate. Dacă era după legea veche, la cele 3 puncte i s-ar da 50%, adică făcea 4,5 puncte.

Deci una este să crești procentual, altfel este să crești cu o sumă constantă. (…) Este posibil ca pentru cei cu venituri brute mici să fie un avantaj, pentru cei în condiții de mină.

Pentru ceilalți, cred că vor pierde mai mult. Este clar că vor fi pensii care nu se vor ridica la nivelul celorlate, dar pot fi și pensii care vor fi puțin mai mari”, a mai spus Anton Hadăr.

Citește și: Se caută supervizor pentru șantier pe Centura Giurgiu Vest. Termenul estimat pentru evaluarea ofertelor este de 5 luni

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult