- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Dezbateri aprinse în Parlament. Reforma pensiilor speciale pune în pericol bugetul României

10 Oct, 10:17 • Fundeanu Madalina
Astăzi, în Parlament, este dezbătută problema amendamentelor la reforma pensiilor speciale. Dacă legea va fi din nou atacată, România riscă să piardă miliardele U.E.
Dezbateri aprinse în Parlament. Reforma pensiilor speciale pune în pericol bugetul României

Astăzi au loc din nou discuții aprinse în Parlament. Amendamentele la reforma pensiilor speciale sunt dezbătute şi votate în decursul zilei de azi în comisiile reunite din Parlament. Există riscul ca România să piardă miliarde de la U.E. pentru că legea va fi din nou atacată la CCR, potrivit unor surse ale Antenei 3 CNN. Așadar, urmează să primim noi vești proaste din partea conducerii: România nu se va încadra în termenul din PNRR pentru trimiterea cererii de plată.

Un nou atac la Curtea Constituțională face ca termenul de depunere a cererii pentru tranșa trei de finanțare din fondurile europene să fie depășită.

În ce situație reforma pensiilor speciale poate deveni un pericol pentru fondurile țării

Se pare că această cerere ar trebui să fie depusă până pe 3 noiembrie, însă, în cazul în care judecătorii de la Înalta Curte vor ataca proiectul de lege din nou la Curtea Constituțională, până va veni o nouă rezolvare de la Curte, este depășită data de 3 noiembrie, ceea ce înseamnă că riscăm să pierdem aceste fonduri, anunță Antena 3 CNN.

„Eu cred că săptămâna aceasta mai mult ca sigur vom depune amendamentele. Cred că, cu puțin efort ar putea să treacă de Senat, ca săptămâna viitoare să treacă de Camera Deputaților. În eventualitatea în care există iarăși un atac la Curtea Constituțională, să avem timp să ne să ne încadrăm. Urmează să vină Ministerul de Finanțe, cu Banca Mondială, ei fac calculul de impact, dar este unul acceptat”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu, conform surselor Gândul.ro.

pensii
pensii

Te-ar putea interesa și: Pensii speciale 2023. Parlamentul va fi convocat în sesiune de urgență pentru modificarea unui act normativ, în urma deciziei CCR

Conform mai multor surse politice în momentul de față, atacul la Curtea Constituțională este aproape sigur pentru că magistrații de la Înalta Curte nu ar fi de acord cu aceste amendamente găsite de Ministerul Muncii și de Ministerul Justiției și trimise deja către Bruxelles.

Astfel, până la mijlocul acestei săptămâni va urma ca proiectul să fie depus în Senat, urmând ca mai apoi să fie discutat, iar până la sfârșitul săptămânii viitoare ar urma să fie adoptată de parlament.

„Am discutat la finalul săptămânii cu premierul, am discutat şi cu toţi cei care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurilor, atât la Guvern cât şi la Parlament. Urmează ca în maxim două săptămâni, aşa cum a anunţat şi premierul, să avem finalizată Legea pensiilor speciale”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Vezi și: Peste 10.000 de români au încasat pensii speciale în iunie 2023. Care a fost cea mai mare indemnizație