- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Energia continuă să se scumpească. România are cel mai mare preț spot al energiei din Europa, depășind pragul de 50 de euro/MWh

25 Aug, 17:56 • Lupu Alexandra
Cea mai scumpă energie spot din Europa este livrată vineri în România. Energia ajunge la cifre alarmante.
Energia continuă să se scumpească. România are cel mai mare preț spot al energiei din Europa, depășind pragul de 50 de euro/MWh

Energia continuă să se cumpească. Prețul mediu al energiei spot din România este vineri cel mai mare din Europa, informează profit.ro.

Prețuri mai mari la energie

Prețul mediu al energiei spot din România este vineri cel mai mare din Europa. Tariful statului român depășește 50 euro/MWh și este mai mare decât cel practicat în Germania sau Franța. Un MWh cu livrare pentru ziua următoare era cu 3 euro mai redus în Ungaria și cu 6 euro în Grecia. Vineri, un MWh a fost tranzacționat în România la un preț mediu de 169 euro/MWh (833 lei/MWh).

Citește și despre următorul subiect: Enel îi răsplătește pe clienții fideli. Compania oferă 50 de vouchere în valoare de 500 de lei consumatorilor care achită la timp facturile

În Germania sau Franța un MWh era cu peste 50 euro sub cel din România. Pe de altă parte, cea mai ieftină energie pentru ziua de vineri s-a înregistrat în anumite zone din Suedia și Norvegia, la 29 euro/MWh.

Pe de altă parte, prețul orar a ajuns la pragul de 1.900 lei/MWh, tarif pentru energia electrică cu livrare în intervalul orar 20 – 21 în ziua de vineri. Vineri dimineață, statul român importa peste 1.600 MWh, producția orară fiind de 5.100 MWh. În tot acest timp, consumul orar se situa la 6.700 MWh.

Producția de energie nucleară și cea hidro erau de aproximativ 1.400 MW fiecare. Ele sunt urmate de hidrocarburi, cu peste 1.000 MW. Producția de energie regenerabilă era redusă. Eolianul contribuia cu doar 10 MW, iar solarul cu puțin peste 100 MW vineri la ora 8 dimineața. În timp ce energia continuă să se scumpească, Guvernul se gândește să elimine compensările din facturi începând cu toamna anului 2023.

Energie
Energie

Concret, compensările urmează să fie păstrate doar pentru românii care au venituri mici. Coaliția de guvernare discută despre măsură. Comisia Europeană a anunțat că va tăia subvenția în cauză. Executivul a transmis că a decis să nu prelungească măsurile de urgență implementate anul trecut pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor din acest sector, motivând că ele au contribuit la calmarea piețelor europene.

„Comisia confirmă că nu va propune o prelungire a acestor măsuri de criză. În ceea ce priveşte gazele, ţările Uniunii Europene au convenit la sfârşitul lunii martie să prelungească pentru următoarele 12 luni, până în martie 2024, un obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%. Comisia a adăugat că preţurile energiei electrice au scăzut acum la mai puţin de 80 euro/MWh, iar preţurile gazelor nu numai că au scăzut, ci şi s-au stabilizat, în măsura în care creşterile preţurilor energiei electrice observate pe parcursul anului 2022 sunt considerate „mai puţin probabil să apară iarna viitoare”, se arăta într-un comunicat.

Vezi și: De ce primesc românii și câte patru facturi la energie deodată? Cum pot eșalona plata