- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Există depăşiri ale radioactivităţii în România? ANPM, anunț oficial

06 Jul, 18:55 • Lupu Alexandra
ANPM, informație de ultim moment. Niciuna dintre Staţiile de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) nu indică depăşiri ale radioactivităţii în România, în contextul conflictului din Ucraina.
Există depăşiri ale radioactivităţii în România? ANPM, anunț oficial

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru, aduce vestea care îi liniștește pe români. Nu există depășiri ale radioactivității în România, informează antena3.ro.

ANPM: Nu există depăşiri ale radioactivităţii în țară

Preşedintele ANPM, Laurenţiu Alexandru Păştinaru, a explicat că nu există depășiri ale radioactivității în România. El a menționat că, în cazul unui accident nuclear în Ucraina, primele semne de radioactivitate vor fi identificate la Stația de Supraveghere a Radioactivității Mediului (SSRM) de pe Vârful Toaca, din Munții Ceahlău, situată la 1.904 metri altitudine, fiind cea mai apropiată de granița de nord a României.

Vezi și: Cel mai poluat oraș din România în 2023. Riști să te îmbolnăvești mai rapid decât în București

Laurenţiu Alexandru Păştinaru a precizat că sunt instalate 9 stații de supraveghere, care funcționează cu program 24/7. Ele se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj.

„Avem nouă Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM) care funcţionează cu program de 24/7, care se află la Toaca, Babele, Cernavodă, Constanţa, Bechet, Craiova, Piteşti, Iaşi şi Cluj, fiind extrem de relevante în situaţii precum cea de acum, în care se vorbeşte despre un posibil incident la Centrala Nucleară de la Zaporojie, din Ucraina.

Din toate acestea, prima care va înregistra date relevante este cea de pe Vârful Toaca, din judeţul Neamţ, pentru că aceasta este cea mai apropiată de graniţa cu Ucraina şi se află la cea mai mare înălţime. Potrivit specialiştilor noştri, aceeaşi staţie a dat alarma şi în cazurile accidentelor de la Cernobâl şi Fukushima.

O altă staţie extrem de importantă, aflată, de asemenea, la mare înălţime, este cea de la Babele, din Munţii Bucegi. În prezent, niciuna din staţiile SSRM nu indică depăşiri”, declară președintele ANPM.

ANPM
ANPM

Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM) funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM). Ele asigură monitorizare continuă (24/7).

Totodată, România dispune de laboratoare aflate în structura organizatorică și administrativă a Agențiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, cu Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate (LNRR), aflat în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Totodată, statul român dispune de 86 de staţii automate de monitorizare a debutului dozei gama absorbite în aer.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ce se întâmplă dacă explodează centrala nucleară de la Zaporojie. Ministrul Mediului, informații de ultimă oră