- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fermierul român care a renunțat la culturile obișnuite și a dat lovitura cu o plantă exotică. Afacerea lui se întinde pe un teren de 40 de ari

07 Sep, 21:37 • Bocioacă Bianca
În pământurile din România, printre porumb și floarea soarelui, și-a făcut loc și aronia, o plantă exotică. Cultura fermierului Nelu se întinde pe un teren de 40 de ari.
Fermierul român care a renunțat la culturile obișnuite și a dat lovitura cu o plantă exotică. Afacerea lui se întinde pe un teren de 40 de ari

România nu este o țară exotică, dar în pământurile noastre și-a făcut loc, mai nou, aronia, o plantă extrem de benfică pentru sănătate. În urmă cu patru ani, fermierul Nelu Micula a decis să renunțe la culturile obișnuite și a decis să cultive plante exotice.

El a pariat pe „regina” fructelor de pădure – aronia. Nu este atât de cunoscută în țara noastră, dar are proprietăți extraordinare pentru sănătate. Pe terenul său de 40 de ari, arbuștii se întind cât vezi cu ochii.

Citește și: Un tânăr s-a întors din străinătate pentru a face agricultură în România. Fermierul cultivă varză plată, vinete și roșii pe 60 de ari de câmp

Fermierul român care a dat lovitura cu fructe exotice

Ajunge la randament după 15 ani şi randamentul e undeva la 20, 22 de kilograme pe plantă. Nu-mi pare rău nicio secundă”,

a declarat Nelu Micula, potrivit observatornews.ro.

Fructeke de aronia își au originile în regiunile reci ale Americii de Nord, dar se dezvoltă destul de bine și în pământurile noastre. Cu doar câteva sute de euro, Nelu a dezvoltat o afacere profitabilă.

Uitaţi cum e asta, de exemplu, e plină. Dimineaţa dacă mâncăm are un gust mai acrişor, spre acru, la amiază îşi schimbă gustul, devine dulce”, precizează fermierul.

Consumul de aronia reglează glicemia, scade tensiunea și întărește sistemul imunitar. Fructul poate fi consumat sub formă de sucuri, gemuri și dulcețuri sau în pâine.

Citește și: Fermierul care a cerut ilegal subvenții pentru oi și-a aflat pedeapsa. Ce sentință a primit bărbatul, care a încasat pe nedrept 8.735,08 lei

Un kilogram de fructe de aronia din cultura familiei Micula costă 20 de lei, iar o sticlă de suc sau un borcan de dulceață costă 15 lei bucata.

Dar nu sunt singurii care s-au apucat să cultive fructe exotice. În localitatea Sânpetru din judeţul Braşov, doamna Mărioara s-a apucat deja de cules fructele.

Suntem în anul nouă cu plantaţia, am vrut să facem ceva pentru a face un ban aici şi să nu mă mai duc în străinătate. Estimăm ca la 1.200 de kilograme pe anul ăsta”, spune ea.

Aici, kilogramul se vinde cu 20 de lei, iar un litru de suc cu 40 de lei. Chiar dacă fructele sunt mai ieftine, clienții preferă să cumpere sucul deja preparat.

Afacerea merge ca pe roate În timp ce doamna Marioara se ocupă de cules, soțul merge la piață pentru a vinde produsele obținute.

Mai avem dulceţuri care sunt în combinaţie cu aronia, miere de albine de salcâm şi polifloră, suc de mere cu aronia, suc de struguri cu aronia”.