- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Fotografii uncie. Efectul Gloria a fost surprins în Munții Rodnei

11 Nov, 19:46 • Bumbeneci Diana
Efectul Gloria a fost surprins în Munții Rodnei. Fenomenul spectaculos care apare în condiții extrem de rare, iar imaginile publicate sunt de-a dreptul impresionante.
Fotografii uncie. Efectul Gloria a fost surprins în Munții Rodnei

Un fenomen optic extrem de rar a fost surprins în Parcul Național Munții Rodnei. Este vorba despre „efectul Gloria” descris ca momentul unic în care umbra unui om proiectată pe un nor de ceaţă, în interiorul unui curcubeu. Condițiile pentru producerea fenomenului sunt extrem de rare, iar fotografiile publicate de Romsilva au făcut rapid înconjurul mediului online.

Efectul Gloria a fost surprins în Munții Rodnei

Efectul Gloria a fost surprins pe creasta Munților Rodnei, de către inginerul Geo Moldovan, potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Romsilva. Unicitatea fenomenului, care se mai numește „Spectru montan” sau „Spectrul Brocken”, are o explicație științifică precisă.

În condiții propice, umbra observatorului este proiectată pe ceață. Picăturile minuscule de apă reflectă lumina soarelui înapoi către acesta, formând un nimb colorat în jurul umbrei. Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat”, potrivit Romsilva.

Fotografii uncie. Efectul Gloria a fost surprins în Munții Rodnei
Fotografii uncie. Efectul Gloria a fost surprins în Munții Rodnei

Parcul National Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, având peste 47.000 de hectare. Parcul se situează în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Mai poți citi și: România închide porțile Rusiei. ANAF a blocat peste 10 milioane de euro din conturile companiilor rusești care acționează în România

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult