- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Indicele ROBOR scade. BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor astăzi, 21 noiembrie

21 Nov, 11:28 • Fundeanu Madalina
Banca Națională a României anunță o nouă scădere a indicelui ROBOR. Ratele românilor scad astăzi, 21 noiembrie.
Indicele ROBOR scade. BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor astăzi, 21 noiembrie

Sunt vizați toți românii cu credite în lei! Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. În schimb, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,31%, de la 6,32%, anunță Banca Națională a României.

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,25%. Pe de altă parte, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 6,31%, de la 6,32%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a crescut de la 5,94% la 5,96%.

Te-ar putea interesa și: Cu cât vor crește pensiile profesorilor în 2024! Câți bani va încasa un fost cadru didactic care acum primește lunar 3.507 lei

robor
robor

ROBOR vs IRCC – cheia creditelor a milioane de români

Comparația dintre RoBOR (Robor) și IRCC (Indicele Robor la 3 luni) se referă la două rate de referință în România pentru calcularea dobânzilor la împrumuturi, în special pentru împrumuturile cu dobândă variabilă. Aceste rate sunt importante pentru bănci, companii și consumatori, deoarece ele influențează costurile împrumuturilor și economiile.

ROBOR

  • ROBOR are „Romanian Interbank Offered Rate” și este un indice de referință pentru dobânzile la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară din România.
  • RoBOR este calculat pe baza dobânzilor la care băncile românești oferă împrumuturi unei alte bănci pe piața interbancară pentru diferite perioade, cum ar fi 1, 3, 6 sau 12 luni.
  • ROBOR se actualizează zilnic și poate varia în funcție de evoluția pieței financiare.

IRCC

IRCC este o versiune specifică a ROBOR, cu referire la dobânzile interbancare la 3 luni. IRCC este utilizat în mod obișnuit pentru calcularea dobânzilor la împrumuturile cu o durată de rambursare mai lungă, cum ar fi creditele ipotecare.
Acest indice este mai stabil decât variantele cu perioade mai scurte, precum RoBOR la ​​1 sau 6 luni.
Diferențele notabile între cele două includ:

  • Durata de referință: ROBOR este un indice care poate fi calculat pentru diverse perioade, în timp ce IRCC se referă la dobânzile la 3 luni.
  • Utilizare: IRCC este utilizat în special pentru calcularea dobânzilor la credite ipotecare, în timp ce RoBOR este utilizat într-o varietate de produse financiare.
  • Volatilitate: ROBOR poate fi mai volatil decât IRCC, deoarece este calculat pentru perioade mai scurte și poate fi influențat de schimbările pe termen scurt pe piața interbancară.

Vezi și alte știri: Autostrada Transilvania: CNAIR va prelungi până pe 29 decembrie evaluarea ofertelor pentru lotul Poarta Sălajului-Zalău-Nușfalău. Cel mai mare contract pentru un lot de autostradă scos la licitație până acum

Tags: