- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Investiție de 90 milioane de euro în cel mai nou proiect energetic din România. A fost montată cea mai mare turbină eoliană

09 Aug, 23:28 • Lupu Alexandra
Cea mai mare turbină eoliană din România a fost montată în Iași. Proiectul a fost dezvoltat de firma miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov.
Investiție de 90 milioane de euro în cel mai nou proiect energetic din România. A fost montată cea mai mare turbină eoliană

Un nou proiect energetic în România! A fost montată cea mai mare turbină eoliană, informează ziare.com.

A fost montată cea mai mare turbină eoliană din România

Noul proiect energetic din țară a fost dezvoltat de firma miliardarului ucrainean Rinat Ahmetov. Montarea turbinei eoliene marchează o dublă premieră în România: aceasta este cea mai mare și are cea mai mare putere de până acum. Societatea coordonatoare a proiectului, DTEK Renewables International, a informat că va instala o turbină eoliană înaltă de 125 de metri în parcul energetic dezvoltat în comuna Ruginoasa, județul Iași.

Citește și despre următorul subiect: Marcel Ciolacu anunță o nouă premieră în sectorul feroviar din România. „E un plan foarte clar, atât pe termen scurt, cât și mediu”

Aceasta are cea mai mare putere instalată de până acum, de 6MW. Societatea coordonatoare a proiectului a mai anunțat că alte 9 astfel de dispozitive vor apărea în același loc. Puterea totală generată de parcul eolian va fi de 60 MW. Proiectul energetic de la Ruginoasa, Iași are o valoare totală de 90 milioane de euro.

Mai mult decât atât, la finalizarea investiției, centrala electrică va livra o cantitate de energie de aproximativ 150.000 MWh/an în Sistemul Energetic Național. Parcul eolian va fi pus în funcțiune integral până la sfârșitul anului 2023. Odată cu noul proiect energetic, orașul Iași devine un pioner în noua etapă de dezvoltare a parcurilor pentru producția de energie verde. Așadar, proiectul de la Ruginoasa este doar începutul.

Turbină eoliană
Turbină eoliană

În fază de pregătire există mai multe proiecte în care sunt implicate firme mari din străinătate și din țară, în zone precum Vlădeni, Hârlău, Costuleni, Erbiceni, Românești, Deleni, Scobinți sau Dumești.

Se pare că și alte turbine sunt pe drum spre Iași, arată anunțurile CNAIR, care a semnalat public că este vorba despre transporturi agarabaritice pe ruta Constanța – Ruginoasa. Turbinele urmează să fie montate pe raza comunei, adică în intravilanul localităților Ruginoasa, Dumbrăvița, Boldești, Hărmăneștii Vechi și Hărmăneștii Noi. Cea mai apropiată locuință se află la aproape 1 km de o turbină.

Vezi și: PREMIERĂ în România! ARF anunță achiziționarea a 12 trenuri pe hidrogen. Când vor fi livrate