- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România nu mai primește jurnaliști de la Russia Today. Anunțul făcut de MAE

25 Sep, 09:21 • Gabriela Andreescu
14 jurnalişti ai Russia Today care urmau să participe la conferinţa ITU de la Bucureşti au fost refuzați de către Ministerul Afacerilor Externe
România nu mai primește jurnaliști de la Russia Today. Anunțul făcut de MAE

Ministerul român de Externe a transmis sâmbătă, 24 septembrie, că cele 14 persoane care au rămas fără viză au fost notificate abuziv ca fiind oficiali ruşi, fiind de fapt jurnalişti ai Russia Today, informează News.ro.

Cei 14 jurnaliști au pretins a fi oficiali ruși

Cei 14 jurnaliști ruși de la Russia Today voiau să intre în Romania ca membri ai unei delegații oficiale pentru a participa la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), care urmează să aibă loc la București.

Reacția Rusiei nu s-a lăsat așteptată.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, acuză România de încălcarea Cartei şi Convenţiei Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii, pentru că a retras vizele a 14 membri ai delegaţiei care urma să ia parte la evenimentul programat să înceapă luni.

Zaharova a transmis, într-o declaraţie, că Ambasada României la Moscova a anulat vizele deja eliberate pentru paisprezece membri ai delegaţiei ruse în ajunul plecării lor la Bucureşti și a acuzat  România că „Îndeplineşte ordinea politică a Washingtonului”.

”România a încălcat în mod flagrant Carta şi Convenţia ITU, acordul de organizare a Conferinţei Plenipotenţiarilor”, a transmis Zaharova

Rusia susţine că România a luat această decizie cu intenţia de a afecta şansele candidatului rus pentru funcţia de secretar general al ITU. Candidatul Rusiei concurează împotriva unui candidat din SUA pentru această funcție.

Te-ar putea interesa și: Mircea Geoană:„Rusia știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie niciodată început și nu poate fi câștigat”

Ca reacţie, Ministerul Afacerilor Externe din Romania și-a aexplicat decizia printr-un comunicat comprehensivȘ

”Decizia autorităţilor române competente, bazată inclusiv pe considerente ce ţin de securitatea naţională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnalişti ai Russia Today, care au fost abuziv notificaţi de către Federaţia Rusă ca oficiali aparţinând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicaţiilor şi Mass-Media.” 

”Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea şi interesele de reprezentare ale Federaţiei Ruse la Conferinţa ITU de la Bucureşti, acuzaţia părţii ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea şanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziţie de conducere în cadrul organizaţiei fiind complet absurdă şi vădit nefondată” a mai transmis MAE.

Cei 14 jurnaliști nu vor participa la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului, București.

Cei 14 jurnaliști Russia Today nu vor fi primiți la conferința de la Palatul Parlamentului
Cei 14 jurnaliști Russia Today nu vor fi primiți la conferința de la Palatul Parlamentului

Aceasta se anunță a fi cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numărului de participanți și al duratei, organizată în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, în 1955, a anunțat joi ANCOM – autoritatea de reglementare în comunicații, insitutția care va coordona organizarea acestui eveniment.

Citește și: Cozi imense la granițele Rusiei! Oamenii se înghesuie să fugă din Rusia pentru a nu fi mobilizați VIDEO

În cadrul conferinței se decide viitorul organizației în ansamblul său și capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C.

Prin găzduirea evenimentului la București, România beneficiază de o oportunitate deosebită pentru promovarea expertizei naționale, având șansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult