- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mai multe atacuri au avut loc în Liban! Manifestanții transmit un mesaj important: „Acum trei ani, ne-au furat banii”

17 Feb, 10:36 • Stefan Simion
Evenimente neașteptate au loc în Liban! Mai mulți oameni au atacat băncile. Iată ce vor manifestanții să transmită.
Mai multe atacuri au avut loc în Liban! Manifestanții transmit un mesaj important: „Acum trei ani, ne-au furat banii”

Mai mulți oameni au vandalizat și spart vitrinele băncilor din Liban, cu scopul de a-și cere înapoi banii blocați, citează profit.ro. Manifestările au avut loc în mai multe cartiere, unde zeci de persoane au ieșit în stradă și au exprimat furie față de criza economică, dar și de regulile impuse de companiile bancare.

Ce se întâmplă în Liban

Băncile sunt vandalizate sau au vitrinele sparte, iar în fața lor, pneurile sunt incendiate, în cursul unei manifestații de protest. Furia exprimată de cetățeni are la bază criza economică fără precedent, care a început în 2019. Lira libaneză a pierdut 95% din valoare, comparativ cu dolarul american. La momentul actual, cetățenii nu mai au acces la proprii bani și la economii, dat fiind faptul că băncile au impus noi restricții în ceea ce privește transferurile și retragerile.

Situația este una critică pentru libanezi. Băncile și-au întrerupt activitatea parțial timp de câteva săptămâni, iar ulterior, pe 6 februarie, Asociația Băncilor din Liban a anunțat că întregul sector intră în grevă. Acest lucru s-a întâmplat după ce un cetățean a acționat în instanță, iar compania bancară colaboratoare a fost obligată să-i restituie acestuia economiile pe care le avea depozitate.

Citește și: O țară a hotărât să închidă toate băncile. Salariile oamenilor vor fi blocate

Liban
Liban

În momentul actual, doar bancomatele mai funcționează. Oamenii petrec ore în șir la coada de la ATM-uri. Mulți dintre libanezi au economiile în dolari americani, iar conform regulilor impuse încă din 2019, există limite stricte pentru retragerile bancare, iar astfel, banii sunt practic blocați.

Acest lucru îngreunează situația în care libanezii se află, având în vedere că abia își mai pot acoperi cheltuielile necesare zilnice. Evenimentul a declanșat furia cetățenilor, care au ales să se revolte din cauza crizei economice.

„Acum trei ani, ne-au furat banii”, susține unul dintre manifestanți.

„Unii din cei de aici sunt milionari, dar nu au niciun ban în buzunar”, a completat acesta, într-un interviu acordat pentru France Presse.

Libanezii au de gând să continue protestul până în momentul în care vor reuși să-și recupereze banii. Situația este agravată inclusiv de criza politică pe care Libanul trebuie să-l confrunte. În ciuda a 11 încercări, nu s-a putut alege un președinte, tocmai de aceea, un guvern interimar se află la conducere.

Vezi și: Supermarketurile profită de români. Cum evoluează marii retaileri, în plină criză economică

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult