- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Boloș spune că România are nevoie de 7 ani pentru a-și reduce deficitul bugetar. De ce nu poate fi accelerat procesul

20 Feb, 14:54 • Adrian Popovici
Marcel Boloș subliniază că durata de șapte ani pentru ajustarea bugetară este în mare măsură dependentă de percepția agențiilor de rating cu privire la sustenabilitatea cheltuielilor electorale și posibilele retrogradări. Chiar dacă UE a oferit o oarecare flexibilitate în regulile fiscale, agențiile de rating ar putea fi mai puțin tolerante dacă planurile de cheltuieli nu sunt însoțite de o strategie clară privind veniturile.
Marcel Boloș spune că România are nevoie de 7 ani pentru a-și reduce deficitul bugetar. De ce nu poate fi accelerat procesul

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că România ar putea avea nevoie de șapte ani pentru a reduce deficitul bugetar conform regulilor UE, evidențiind rezistența opiniei publice în contextul reducerii cheltuielilor într-un an electoral. Aceste declarații au fost făcute de ministru în timpul unui interviu pentru Bloomberg, după cum arată Agerpres.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a exprimat că implementarea unui regim de reduceri bugetare anuale de 0,5% din PIB, conform noilor reguli fiscale ale Uniunii Europene, este o sarcină deosebit de dificilă. Efectuarea acestor reduceri înseamnă o provocare considerabilă, având în vedere contextul economic și social al țării. În plus, Boloș a indicat că, cel mai probabil, România va necesita întreaga perioadă de șapte ani prevăzută de cadrul fiscal pentru a reduce deficitul bugetar până la ținta de 3% din PIB.

La acest moment, deficitul bugetar al României este proiectat să atingă un nivel de 5% din PIB pentru acest an, o cifră semnificativ mai mare decât ținta stabilită de UE. Reducerea acestuia la 3% din PIB într-un interval de timp atât de lung reprezintă o sarcină imensă, care necesită eforturi susținute și politici fiscal-bugetare riguroase.

Această proiecție reflectă o ajustare mai lentă decât se anticipa inițial și subliniază complexitatea și sensibilitatea procesului de reducere a deficitului bugetar într-un mediu politic și economic în continuă schimbare. Implementarea acestor măsuri de austeritate va implica, fără îndoială, decizii dificile și va necesita un echilibru delicat între necesitățile financiare ale statului și așteptările opiniei publice, după cum explică Marcel Boloș.

„Pur şi simplu nu ştiu dacă o ajustare mai importantă este posibilă pentru noi. Este un an electoral, iar reducerile de cheltuieli sunt un subiect sensibil în ţara noastră”, a spus Marcel Boloş într-un interviu pentru Bloomberg.

Te-ar putea interesa și: Nivel record! Ministerul Finanțelor anticipează că datoria publică va crește în acest an, depășind 760 de miliarde de lei

Maecel Boloș: România a primit avertismente din partea agențiilor de raiting

Marcel Boloș subliniază că durata de șapte ani pentru ajustarea bugetară este în mare măsură dependentă de percepția agențiilor de rating cu privire la sustenabilitatea cheltuielilor electorale și posibilele retrogradări. Chiar dacă UE a oferit o oarecare flexibilitate în regulile fiscale, agențiile de rating ar putea fi mai puțin tolerante dacă planurile de cheltuieli nu sunt însoțite de o strategie clară privind veniturile. România, cu cel mai mic rating din categoria „investment grade”, se confruntă cu o perspectivă stabilă din partea tuturor celor trei agenții de rating. În plus, Fitch Ratings este programată să revizuiască ratingul țării săptămâna viitoare.

„Am vorbit cu agenţiile de rating care ne-au avertizat cu privire la majorările de cheltuieli publice în contextul mai larg al unui an electoral. Le-am îndemnat să ia în calcul punctele tari ale României în comparaţie cu ţările care beneficiază de un rating similar, precum nivelul ridicat al investiţiilor şi datoria publică scăzută”, a explicat Marcel Boloș.

Citește și: Ultim moment! A fost stabilit un acord istoric pentru relaxarea regulilor bugetare din UE. Statele vor avea mai mult timp pentru a reduce datoria publică