- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Marcel Ciolacu a făcut anunțul: statul român va acorda mai mulți bani pentru apărarea națională. „Este un angajament major şi necesar”

15 Aug, 11:26 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu, promisiune de Ziua Marinei Române. Premierul României asigură că apărarea națională a țării va beneficia de mai mulți bani.
Marcel Ciolacu a făcut anunțul: statul român va acorda mai mulți bani pentru apărarea națională. „Este un angajament major şi necesar”

Marcel Ciolacu a făcut o promisiune de zile mari. Premierul României a asigurat că segmentul de apărare națională a statului român va beneficia de mai multe fonduri, informează stiripesurse.ro. Anunțul a fost făcut chiar la ceremonia Zilei Marine Române, la care au participat și președintele țării, Klaus Iohannis și președintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu, promisiune de Ziua Marinei Române

Marcel Ciolacu a declarat marți, în cadrul festivităților legate de Ziua Marinei de la Constanța, că alocarea bugetară pentru apărarea națională a crescut în 2023 la 2.5% din PIB. Premierul a asigurat că nivelul va fi menținut și în următorii ani, indiferent de provocările economice pe care România va trebui să le confrunte.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ziua Marinei Române 2023. Ceremonia, desfășurată în prezența președintelui Iohannis și a altor înalți oficiali

Marcel Ciolacu a subliniat că poziția pe care statul român a ocupat-o în ultimii ani a căpătat o semnificaţie din ce în ce mai importantă. El a făcut referire atât la dezvoltarea activităților comerciale, cât și la politicile energetice din UE. În mod special, premierul a făcut referire la poziția geostrategică esențială pe care o ocupă România pentru Alianța Nord-Atlantică din care facem parte.

„Aş spune că astăzi, la mai bine de un an şi jumătate de la invazia Federaţiei Ruse în Ucraina, rolul României ca partener NATO în această regiune a Mării Negre a căpătat o importanţă şi mai mare. Nu doar în ceea ce priveşte alternativele energetice ale Uniunii Europene, după sistarea relaţiilor comerciale cu Federaţia Rusă. Ci, mai ales, în asigurarea culoarelor de tranzit pentru exporturile de cereale din Ucraina şi ca poziţie cheie în strategiile de securitate ale NATO, pentru consolidarea Flancului Estic al Alianţei”, spune Ciolacu.

Premierul a precizat că Forţele Navale Române au avut şi vor avea în continuare o contribuţie semnificativă pentru securitatea României.

„De aceea, în calitate de prim-ministru al României, datoria mea este de a asigura resursele necesare pentru înzestrarea şi modernizarea Forţelor Navale Române, dar şi pentru pregătirea militarilor din aceste structuri, care asigură apărarea naţională şi a întregii regiuni. În acest sens, după cum ştiţi, alocarea bugetară pentru apărare a crescut din acest an la 2,5% din PIB.

Vă asigur că vom menţine acest nivel şi în anii următori, indiferent de provocările economice pe care le vom întâmpina. Este un angajament major şi necesar, în actualul context geo-strategic în care ne aflăm!”, a arătat liderul PSD.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu

El a menţionat că, oricât de mulți bani ar aloca statul român pentru înzestrarea Forțelor Navale Române, obiectivele de securitate depind de factorul uman.

„Nimic din ceea ce ne propunem să facem în acest domeniu nu s-ar putea realiza fără aportul oamenilor, al marinarilor, care activează în aceste structuri militare. Marinarii români sunt cei care pun în mişcare toate aceste resurse şi le organizează în aşa-numita forţă navală, care constituie o componentă din ce în ce mai importantă a sistemului nostru de apărare naţională.

Datorită vouă, dragi marinari români, datorită activităţilor şi misiunilor pe care le îndepliniţi cu onoare alături de partenerii NATO, apele Mării Negre şi ale Dunării sunt mai sigure. Datorită vouă, România şi întreaga regiune se bucură de acea stabilitate atât de necesară pentru dezvoltarea economică şi socială.

Iar, pentru aceasta, nu doar în calitate de prim-ministru al României, ci, mai ales, în calitatea mea de cetăţean al acestei ţări, vă felicit, vă respect şi vă mulţumesc pentru tot ceea ce aţi făcut! „La mulţi ani!” Şi mult succes în continuare!”, a spus premierul în finalul discursului.

Citește și despre: Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles. Premierul încearcă să obțină modificarea PNRR și majorarea deficitului bugetar. „Avem termen până pe 31 august”