- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milionul de euro furat de la CEC Bank nu se mai poate recupera. Fapta s-a prescris. Banii clienților au ajuns la săraci și la biserici

16 Mar, 10:27 • Lupu Alexandra
O femeie a furat 1 milion de euro de la clienții CEC Bank. Totul s-a întâmplat în decursul mai multor ani, iar în cele din urmă, fapta s-a prescris. Banii au fost donați de către inculpat pentru oamenii cu mai puține posibilități și biserici.
Milionul de euro furat de la CEC Bank nu se mai poate recupera. Fapta s-a prescris. Banii clienților au ajuns la săraci și la biserici

CEC Bank nu își mai poate recupera prejudiciul de aproximativ un milion de euro. În ciuda faptului că o femeie a furat banii în decursul mai multor ani, fapta s-a prescris, astfel, Elena Meteșan nu revine la închisoare, anunță ziare.com.

CEC Bank rămâne cu prejudiciul de un milion de euro

Elena Meteșan a fost angajată la CEC Bank până în 2016 și a fost acuzată de săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale, mai exact, falsificarea unui număr de 368 documente interne ale companiei. Femeia ocupa poziția de funcționar public în cadrul unei agenții din județul Alba, iar în decursul mai multor ani, aceasta a modificat un număr considerabil de acte de lichidare, transfer, retragere sau virament intrabancar cu scopul de a ascunde retragerile neautorizate din conturile de depozit ale celor 60 de clienți ai băncii.

Elena Meteșan a fost condamnată în 2018 la 5 ani și 6 luni de închisoare, și de asemenea, prejudiciul stabilit se ridica la suma de 4.227.940 lei și 235.981 euro. Femeia a fost obligată să restituie banii menționați, dar pentru că nu avea venituri, s-a constatat că nu are cum să plătească sumele cerute. Banii delapidați au fost achitați de CEC Bank pentru 168 clienți care aveau depuneri în cont.

Citește și: Boicotul asupra companiilor austriece continuă! Încă două instituții de stat își închid conturile la BCR-Erste și Raiffeisen Bank și vor opera doar prin CEC Bank

Pe de altă parte, inițial, un număr de 129 persoane nu au fost despăgubite, pentru că nu aveau o dovadă a faptului că aveau în cont sumele pe care le-au solicitat. Chiar și în prezent, la mai bine de 5 ani de la acest eveniment, încă mai sunt procese în derulare pe rolul instanțelor din Alba.

În declarația oferită în fața anchetatorilor, Elena Meteșan susține că nu voia să prejudicieze clienții. Femeia a precizat că banii pe care i-a obținut în decursul mai multor ani au ajuns la persoane sărace și biserici. Meteșan a afirmat, pe de altă parte, că era nemulțumită de condițiile de muncă, de salariul mic pe care îl primea și de faptul că nu a fost tratată frumos de superiori.

Elena Meteșan scapă de închisoare, după ce a furat banii din conturile de depozitare ale clienților CEC Bank
Elena Meteșan scapă de închisoare, după ce a furat banii din conturile de depozitare ale clienților CEC Bank

„Scopul urmărit de către inculpata Meteşan Elena a fost în primul rând de sabotare a activităţii CEC, inculpata considerând că nu a fost apreciată corespunzător de către conducerea unităţii şi în mod subsidiar de obţinerea unor foloase de natură financiară”, este ceea ce se arată în motivarea hotărârii de condamnale din anul 2018.

Cu toate acestea, instanța de fond a decis că fapta inculpatei este prescrisă, astfel, pe data de 15 martie 2023 a fost depusă cererea de încetare a procesului penal. Așadar, magistratul a anulat toate cele 368 de documente falsificate, prin intermediul cărora au fost retrase în mod ilegal sume cuprinse între câteva sute de lei și până la 40.000.

„Încetează procesul penal în ceea ce-o priveşte pe inculpata Meteșan Elena, pentru săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale (368 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale”, se arată în hotărârea instanței de judecată.

Vezi și: Boicotul împotriva Austriei continuă. CNAIR a confimat mutarea conturilor de la BCR către CEC Bank