- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii a vorbit despre costurile din piața alimentară. Petre Daea: „Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”

03 Mar, 15:31 • Lupu Alexandra
Petre Daea a vorbit despre situația prețurilor din piața alimentară din România. Ministrul Agriculturii susține că este identificat un echilibru.
Ministrul Agriculturii a vorbit despre costurile din piața alimentară. Petre Daea: „Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”

Ministrul Agriculturii a declarat pe parcursul zilei de astăzi că există motive semnificative pentru care prețurile ar trebui să scadă, anunță ziare.com. Petre Daea a menționat că piața alimentară s-a mai liniștit.

Prețurile din piața alimentară s-au liniștit

Petre Daea a confirmat pe parcursul zilei de astăzi că prețurile din piața alimentară s-au mai liniștit. Ministrul Agriculturii nu a ezitat să menționeze că inclusiv costurile pentru energie și gaze au fost reduse semnificativ.

Daea a fost întrebat de jurnaliști despre creșterea constantă a prețurilor din piața alimentară. Ministrul Agriculturii a spus că nu a văzut o majorare, povestind că în această dimineață a fost chestionat despre același subiect de către un domn care l-a recunoscut, într-un complex din Iași. Daea a menționat în continuare că a mers cu respectiva persoană la standuri pentru a se convinge care este situația, atunci când a constatat că sumele nu au fost mărite.

Citește și: Costurile sunt umflate de un important retail, care controlează mai mult de jumătate din piața alimentară. Protecția Consumatorilor susține că produsele sunt vândute la prețuri cu 20-30% mai mari

„Nu am văzut această creştere. Dimineaţă în piaţă la Iaşi un domn m-a cunoscut şi mi-a ridicat această întrebare. Am mers cu el să ne convingem care e situaţia reală.

Nu au crescut şi e bine că nu au crescut. E bine să mai şi scadă. Sunt motive să se întâmple acest lucru. Vor scădea preţurile la alimente. Cred acest lucru, în condiţiile în care piaţa s-a liniştit, iar preţurile la importuri au scăzut. A scăzut şi la îngrăşăminte şi la energie. Guvernul a luat măsuri importante pentru preţurile la energie şi la gaze. Sunt motive serioase ca preţurile să nu mai crească, ba dimpotrivă, să scadă”, povestește Ministrul Agriculturii.

Daea a fost întrebat inclusiv despre prețul cărnii de miel de Paște. Ministrul a spus că nu știe ce se va întâmpla, dar cu toate acestea, nu se așteaptă o mărire a costurilor. Acesta îi îndrumă pe români să sprijine crescătorii de ovine.

Petre Daea a vorbit despre prețurile din piață
Petre Daea a vorbit despre prețurile din piață

„Nu pot spune la miel, dar mă aştept să nu crească, dar sper să se valorifice toţi. Îi îndemn pe toţi să mănânce carne de miel de Paşte, să cumpărăm, că avem de unde şi să folosim această carne care este foarte bună şi dă ajutor crescătorilor de ovine”, completează Daea.

Ministrul Agriculturii a fost chestionat inclusiv despre prețul ridicat la ceapă, care a fost identificat în mai multe țări. Daea susține că nu este vorba despre o criză a acestui produs, fiind doar un reflex nepotrivit în industria alimentară.

„Eu am fost azi dimineaţă în piaţă. Am cumpărat ceapă verde la Iaşi, ceapă uscată am luat ieri de la Botoşani. Şi le-am spus producătorilor că nu e în regulă să dai cu şapte lei kilogramul de ceapă, doar pentru că există un preţ mare pe piaţa internaţională.

M-am uitat la fermieri, eu înţeleg că ei trebuie să câştige, dar toţi să ne gândim şi la buzunarul celor care cumpără produsele. Nu este o criză, ci o atitudine temporară pe care au luat-o cei ce vând acest produs. Sper să se liniştească”, completează Ministrul Agriculturii.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Prețurile de la Starbucks sunt la fel în mai multe țări, chiar dacă salariile variază. Care sunt costurile în diferite colțuri ale lumii