- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări majore la sistemul de ajutoare sociale începând din această lună. Ajutoarele actuale rămân valabile până în 2024

05 Apr, 19:41 • Bocioacă Bianca
Sistemul de ajutoare sociale se modifică din această lună. De acum înainte se vor aplica regulile acordării venitului minim garantat și alocația pentru susținerea familiei, survenite în urma apariției Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.
Modificări majore la sistemul de ajutoare sociale începând din această lună. Ajutoarele actuale rămân valabile până în 2024

Sistemul de ajutoare sociale se modifică. Legislația privind venitul minim de incluziune a fost introdusă, prin Legea 56/2023, de la 1 aprilie 2023. Ajutoarele sociale actuale rămân valabile până în 2024, adică se mențin în plată și după aprilie 2023, potrivit avocatnet.ro.

S-a stabilit prin Legea 56/2023 că din 1 ianuarie 2024 nivelul venitului minim de incluziune se actualizează cu rata medie a inflației pentru anul 2022. Adică, s-a stabilit o primă majorare, deoarece, potrivit Legii 196/2016, nivelul venitului minim de incluziune se va majora anual, din oficiu, din luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Modificări în sistemul de ajutoare sociale

Dacă din calculul ajutorului de incluziune rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, se va acorda un ajutor de 50 de lei. A fost redefinită și o categorie  de posibili beneficiari de venit minim de incluziune, fiind vorba de persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani necăsătorite, divorțate sau văduve, care stau în locuința de domiciliu sau de reședință, fie sunt găzduite, pe perioadă nedeterminată, într-un serviciu social cu cazare.

Citește și: Topul județelor cu cei mai mulți asistați social în 2023. Sute de mii de persoane beneficiază de ajutoare sociale

Când vine vorba de persoanele apte de muncă ce beneficiază de ajutoare sociale de incluziune care vor urma cursurile programului „A doua șansă”, la o distanță mai mare de cinci kilometri de locuința acestora, autoritățile administrației publice locale trebuie să le asigure transportul.

Conform prevederilor Legii 196/2016, se reunește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei într-un singur ajutor – venitul minim de incluziune. Acesta se compune din ajurorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii.

Prin OUG 114/2022 s-a eliminat dubla raportare a venitului minim de incluziune atât la indicatorul social de referință (ISR), dar și la o valoare nominală exprimată în lei.

Citește și: Bătaie pe ajutoare sociale într-un oraș din România. Doar 35% din populație muncește

O altă schimbare importantă o reprezintă actualizarea nivelurilor de venituri maxime ce dau dreptul la venitul minim de incluziune, și anume:

  • majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 de lei/ adult (cât era înainte) la 275 de lei/ adult, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social), și de la 300 de lei/ adult (anterior) la 400 de lei/ adult, în cazul persoanelor de peste 65 de ani, respectiv de la 600 de lei/ adult la 700 de lei/ adult, în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei);
  • majorarea veniturilor primite în baza unui contract de muncă, raport de serviciu sau a altei forme legale de angajare care nu se iau în calcul pentru stabilirea veniturilor nete lunare ale familiei în limita a 500 lei/familie, față de 400 lei, cum era anterior.

Ajutorul pentru familia cu copii se acordă astfel:

  • pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

-107 lei, pentru familia cu un copil;

-214 lei, pentru familia cu doi copii;

-321 de lei, pentru familia cu trei copii;

-428 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

  • pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

-120 de lei, pentru familia cu un copil;

-240 de lei, pentru familia cu doi copii;

-360 de lei, pentru familia cu trei copii;

-480 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

  • pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

-85 de lei, pentru familia cu un copil;

-170 de lei, pentru familia cu doi copii;

-255 de lei, pentru familia cu trei copii;

-340 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.

  • pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:

-110 lei, pentru familia cu un copil;

-215 lei, pentru familia cu doi copii;

-325 de lei, pentru familia cu trei copii;

-430 de lei, pentru familia cu patru copii sau mai mulți.