- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi informații esențiale cu privire la Legea Pensiilor. Iată de ce trebuie să țină românii cont!

14 Dec, 23:19 • Oprea Alina
Legea Pensiilor aduce modificări constante, ia aceasta va fi aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2024. Au fost publicate noi informații care vor ajuta românii să înțeleagă mai bine naumiți factori care sunt surveniți în această lege!
Noi informații esențiale cu privire la Legea Pensiilor. Iată de ce trebuie să țină românii cont!

Milioane de români trebuie să știe asta despre pensiile lor! Vor fi schimbări majore începând cu data de 1 ianuarie 2024 în contextul Legii Pensiilor. Toți cei care au în plan să se pensioneze sau sunt deja la pensie, vor fi nevoiți să se conformeze noilor reguli de recalculare a pensiilor. Modificările care au survenit în ultima perioadă în Legea Pensiilor au contrariat mulți vârstnici și persoane care urmează să se retraga din activitate din România. Totuși, cum se calculează venitul de stat la bătrânețe?

Ai putea fi interesat și de: Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a confirmat că nicio pensie nu va scădea în 2024: „Nicio pensie nu va scădea. În urma recalculării, absolut toate pensiile vor crește.”

Pensii majorate de la 1 ianuarie 2024

Pensie 2024
Pensie 2024

Problema pensiilor a fost foarte dezbătută în Roânia, astfel fiind multiple comentarii și scenarii despre ceea ce ar putea fi pus în aplicare. La momentul actual, rămâne d evăzut evoluția acestora, însă ceea ce este cert este faptul că Premierul Marcel Ciolacu a declarat că de la data de 1 ianuarie 2024 pensiile vor crește cu 13,8%.

Majorarea ce va fi aplicată din luna ianuarie 2024 ar avea legătură cu indexarea cu rata inflației, potrivit explicațiilor oferite de prim-ministrul social democrat. Nu este singura schimbare ce se promite a avea loc în anul viitor. Și drepturile vârstnicilor urmează să fie recalculate.

Cât trebuie să lucrezi pentru o pensie de 6.000 de lei?

În ultima perioadă, Legea Pensiilor a suferit multiple modificări, însă începând cu anul viitor (2024) ar trebui să fie pusă în aplicarea recalcularea veniturilor financiare încasate de seniori. Mulți români sunt în așteptarea de a afla ce sume vor încasa concret, după aplicarea acestui demers.

Autoritățile au comunicat informații care spun că pentru a putea beneficia de un venit financiar lunar, după retragerea din activitate, în valoare de 6.000 d elei, angajații ar trebui să contribuie la sistemul public de pensii o perioadă de aproximativ 33 de ani.

A fost preznetat un exemlu care a fost efectuat de către Capital. O persoană care a lucrat 6 ani și 9 luni de zile în grupe de muncă ar avea, potrivit noii formule de calcul a pensiilor, o vechime de 33 de ani și 3 luni de zile, în condiții normale. Ulterior, acest număr se adună cu cei 6 ani și 9 luni de muncă în grupe.

Totalul reprezintă 40 de ani. Într-un astfel de caz, se aplică 10,25 de puncte de stabilitate. Pe talonul de pensie, ele se traduc printr-un venit financiar de 66,40755 lei. Adăugând punctele de stabilitate, suma totală ajunge la 76,65755 lei.

Calculele nu iau sfârșit aici, astfel că pensia finală se calculează înmulțind numărul de puncte cu Valoarea de Punct (81 lei). Astfel, persoana despre al cărei caz vorbim, va ajunge să primească o pensie în valoare de 6.203 lei. Totuși, suma nu este netă, fiindcă va fi impozitată cu 10 procente, rezultând 5.800 lei net, conform playtech.ro.

Ai putea fi interesat și de: Cum se calculează punctele de pensie. Ministerul Muncii vine cu explicații