- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noi modificări pentru fondurile de pensii private. ASF vrea să adopte o nouă măsură

25 Nov, 12:13 • stefan.vlad
Noi modificări pentru fondurile de pensii private. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a emis un proiect de act normativ care presupune că administratorii de pensii private trebuie să introducă un sistem de alertă care să îi înștiințeze pe deținătorii de fonduri atunci când valoarea investițiilor scade cu mai mult de 10% față de prețul de achiziție.
Noi modificări pentru fondurile de pensii private. ASF vrea să adopte o nouă măsură

Noi modificări pentru fondurile de pensii private. Această alertă are ca scop să declanșeze obligativitatea reevaluării deținerii din portofoliul fondului de pensii și “adoptarea de măsuri asumate la nivelul structurii de conducere a administratorului”, după cum se arată în nota de prezentare a proiectului ASF.

Instituția a motivat necesitatea acestor modificări pe baza nivelului ridicat de incertitudine și volatilitate a pieței și a economiei în general, la momentul actual.

Citește și: Pensiile private ​nu o duc prea bine: Doar unul din cei șapte administratori de pensii din Pilonul II și-a majorat profitul net în primele șase luni

Noi modificări pentru fondurile de pensii private

Necesitatea emiterii acestui proiect de act normativ este motivată de volatilitatea ridicată care caracterizează, în prezent, piețele financiare, precum și de efectele acesteia asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private.

În vederea protejării intereselor participanților și beneficiarilor, proiectul de act normativ cuprinde prevederi care să extindă și să consolideze obligațiile administratorilor fondurilor de pensii administrate privat și a fondurilor de pensii facultative cu privire la modul de desfășurare a activității de investire și evaluare a activelor fondurilor de pensii private, precum implementarea, în cadrul de reglementare secundară, a aspectelor comunicate administratorilor de către A.S.F. printr-o serie de adrese oficiale, transmise în perioada 2013-2021″, se arată în comunicatul instituției, citat de Profit.ro.

Printre alte schimbări pregătite de Autoritate se numără posibilitatea de a investi activele fondurilor de pensii obligatorii (Pilon II) şi facultative (Pilon III) în obligaţiuni corporative fără rating sau cu calificativ insuficient în cazul în care statul deţine, direct sau indirect, minimum 50% din respectiva companie, dar şi evaluarea instrumentelor cu venit fix (obligaţiuni) prin introducerea sursei preţurilor afişată de Bloomberg sau Reuters.

Câteva prevederi din actul normativ:

– introducerea unor obligaţii ale administratorilor fondurilor de pensii administrate privat şi a fondurilor de pensii facultative cu privire la modul de desfăşurare a activităţii de investire şi evaluare a activelor fondurilor de pensii private

– descrierea activităţii de investire a activelor fondului de pensii în acţiuni şi obligaţiuni emise de societăţile de proiect sau în investiţii private de capital

– evaluarea instrumentelor financiare cu venit fix, în sensul introducerii sursei preţurilor afişată de furnizorul de cotaţii Bloomberg Finance L.P. (sursa BVL4) sau afişată de furnizorul de cotaţii Thomson Reuters S.A. (sursa RRPS)

– introducerea prevederilor pentru calculul dobânzii zilnice acumulate, conform cărora pentru acest calcul se va utiliza exclusiv rata dobânzii la nivelul formulei / convenţiei precizate în prospectul de emisiune.

– introducerea unor prevederi privind evaluarea depozitelor bancare

– introducerea unor prevederi privind sumele care sunt incluse în numitorul formulei de calcul al gradului de risc.

Tags: