- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua Lege a pensiilor aduce schimbări și la ajutorul de înmormântare. Apare o nouă categorie de beneficiari

27 Dec, 20:08 • Fundeanu Madalina
Schimbările privind ajutorul de înmormântare prevăzute în Noua Lege a Pensiilor. Va exista o nouă categorie de beneficiari.
Noua Lege a pensiilor aduce schimbări și la ajutorul de înmormântare. Apare o nouă categorie de beneficiari

Noua Lege a pensiilor – Legea nr. 360/2023 – aduce schimbări și la ajutorul de înmormântare. Trebuie precizat că noua Lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, conform Bugetul.ro.

Schimbările privind ajutorul de înmormântare prevăzute în Noua Lege a Pensiilor

Astfel, conform noii Legi a pensiilor, ajutorul de înmormântare se va acorda și „în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă”.

„Art. 111. –

(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului se acordă ajutor de deces unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă.

(2) Ajutorul de deces prevăzut la alin. (1) se acordă şi în cazul decesului persoanei care, în ultimele 6 luni anterioare decesului, a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în această perioadă.

(3) Dovada prevăzută la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege.

(4) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se precizează în noua Lege a pensiilor.

Citește și: Salarii de 5.000 de lei! S-a propus majorarea salariului minim

Noua Lege a Pensiilor
Noua Lege a Pensiilor

Cine beneficiază de ajutor de deces în prezent

Conform Casei de Pensii, ajutorul de deces se acordă în cazul decesului:

  • asiguratului;
  • pensionarului;
  • persoanei care se află în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap, dacă anterior suspendării raportului de muncă sau de serviciu pentru acordarea acestui concediu, persoana era asigurată obligatoriu;
  • unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului;
  • unui membru de familie al persoanei aflate în concediu pentru creşterea copilului.

Beneficiari:

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului

Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

  • soţul supravieţuitor;
  • copilul;
  •  părintele;
  •  tutorele;
  •  curatorul;
  •  oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului

Ajutorul de deces se achită asiguratului sau pensionarului al cărui membru de familie a decedat.

Membru de familie, în sensul legii, poate fi:

  • soţul/soţia;
  • copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, copiii indiferent de vârstă, aflaţi în întreţinere, dacă au devenit inapţi pentru muncă din cauza stării de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, respectiv 26 de ani;
  •  părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.

În situaţia în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiţia prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a făcut inapt pentru muncă şi data ivirii acesteia.

Vezi și: 49 de proiecte au fost depuse în prima sesiune a programului INVESTALIM. Ministrul Agriculturii: „Am reușit împreună cu fermierii și procesatorii români să demarăm un program de succes”