- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă taxă aduce revoltă în rândul românilor. Cum poți pierde și 750 de lei

18 Jan, 20:05 • Bumbeneci Diana
Taxa care i-a revoltat pe români. Anumiți angajați pot pierde și 750 de lei, din ianuarie 2024.
O nouă taxă aduce revoltă în rândul românilor. Cum poți pierde și 750 de lei

O nouă taxă aduce revoltă în rândul românilor. Mai mulți politicieni au mers la Avocatul Poporului și au cerut să atace la Curtea Constituțională această ordonanță.

Rămâne de văzut dacă Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constituțională această ordonanță. Este vorba de ordonanţa prin care va fi impozitat concediul medical sau concediul de boală.

Taxa pe boală ar putea fi desfiinţată, astfel că milioane de români ar putea fi scutiţi de la a mai da statului nişte bani.

Cum se aplică taxa pe boală şi care sunt concediile vizate

Înainte de 1 ianuarie 2024, indemnizațiile pentru concediul medical erau impozitate astfel: 10% impozitul pe venit, 25% contribuția asigurărilor sociale.

Ulterior, de la 1 ianuarie 2024, s-a aplicat și această taxă de CASS de 10%. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, la un salariu de 7.500 lei brut, un român pierde 750 lei.

Concediile medicale vizate de taxa pe boală sunt cele pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, cel pentru pacienții cu afecțiuni oncologice ori pentru femeile cu risc maternal.

Bolnavii de cancer pierd și ei 10%.

„Fiscalitatea este o prerogativă a Guvernului și este stabilită printr-un sistem de legi.

Orice realizator de venituri plătește contribuție de pensii, acei 25%, plătește impozit 10% şi plătește contribuția de sănătate, pentru că toți suntem consumatori de sănătate.

(…) S-a ajuns să nu să plătească contribuția de sănătate ca o facilitate, a fost o excepție.

Guvernul – din rațiunile pe care le-a explicat foarte bine și dl. Ciolacu, și dl. Rafila, şi dl. Boloş – a hotărât să elimine această facilitate.

Nu e o problemă de constuționalitate. Părerea mea este că, chiar dacă dna. Weber va sesiza Curtea Constituțională, sesizarea va fi respinsă, pentru că nu e o problemă de constituționalitate, ci o problemă de oportunitate care cade în sarcina Executivului.

Oana Ţoiu, USR: „E clar că această suprataxare e o modalitate de a lua bani de la bolnavi”

(…) Se spune în rapoartele tuturor instituţiilor internaționale și din experiența țărilor civilizate că da, cash-ul favorizează un anumit tip de corupție și de evaziune fiscală.

În ceea ce privește măsurile care le poți lua pentru a stârpi sau a limita utilizarea nejustificată a concediului medical, din păcate, ești foarte limitat, pentru că în momentul în care omul și-a luat concediu medical și stă acasă, dacă vrei să verifici prezența lui acasă, intri într-un conflict cu societatea civilă care spune că n-ai voie să faci treaba asta.

Apoi, intri în conflict cu doctorii, care spun: „Domnule, stai puțin, îmi pui la îndoială competența?”.

Deci sunt o serie de măsuri care s-au încercat să fie luate în decursul anilor, dar are n-au reușit să rezolve această problemă.

S-a încercat verificarea medicilor, s-a încercat verificarea diagnosticelor, s-a încercat verificarea celor care sunt în concediu medical. Au au fost o serie de discuții”, a explicat Daniel Fenechiu, senator PNL.

„Avocatul Poporului nu a răspuns încă, însă este foarte clar că această suprataxare este o modalitate de a lua bani de la oamenii bolnavi, pentru că dacă logica ar fi fost să fie evitate concediile false, atunci niciun nivers n-ar fi fost acolo acele concedii.

Cine falsifică în țara asta o naștere sau un cancer 2-3 ani de zile?”, a spus Oana Ţoiu, deputat USR, joi, la Antena 3 CNN.

În prezent, românii așteaptă răspunsul Avocatului Poporului, pentru a vedea dacă se mai poate schimba ceva în această privinţă.

Ai mai putea citi: Admitere liceu militar 2024. MApN a publicat calendarul și etapele concursului

taxe
taxe

Cum se aplică taxa pe boală

Indemnizațiile CM:

– 25% CAS

– 10% impozit pe venit

-10% CASS

Concedii medicale vizate de taxe pe boală

– pentru incapacitate temporară de muncă din cauza bolilor obișnuite sau accidentelor în afara locului de muncă

– pentru prevenirea bolilor și recuperarea capacității de muncă

– pentru maternitate

– pentru îngrijirea copilului bolnav

– pentru pacienți cu afecțiuni oncologice

– pentru risc maternal.

Vezi și: Ajutor de înmormântare 2024. Începând cu luna ianuarie se oferă alte sume de bani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult