- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Cum s-ar putea schimba formula de calcul a pensiilor. Anunț pentru milioane de români

31 Aug, 17:57 • Lupu Alexandra
Noua formulă de calcul a pensiilor. Toate variantele sunt pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.
Pensii 2023. Cum s-ar putea schimba formula de calcul a pensiilor. Anunț pentru milioane de români

Anunț pentru milioane de români. Există mai multe variante de creștere a pensiilor, iar toate sunt pe masa ministrului Muncii, informează antena3.ro.

Noua formulă de calcul a pensiilor

Banca Mondială a venit cu mai multe propuneri în ceea ce privește noua formulă de calcul a pensiei. Toate variantele se află pe masa ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, având la bază atât indexarea, cât și creșterea vârstei de pensionare cu trei ani pentru femeile din țară. Iată care sunt propunerile:

Citește și: Anunț pentru pensionari. Cât va crește punctul de pensie. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2024

  1. păstrarea formulei din Legea 127, care arată că valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă, iar punctajul se calculează prin raportare la stagiul de cotizare de 25 de ani, iar indemnizația se stabilește prin înmulțirea punctajului obținut cu valoarea punctului de pensie
  2. punctul de pensie ar putea fi 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual
  3. se ia în considerare adăugarea unor punctaje suplimentare pentru numărul de ani de contribuţie ce depăşesc 25 de ani, 0.25 puncte pentru peste cinci ani de contributivitate peste 25 ani
  4. indexarea pensiilor în luna martie 2024 cu rata inflaţiei din 2023
  5. egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei şi bărbăţi
  6. eliminarea pensiei minime
  7. reducerea pensiei în cazul pensionării anticipate – de la 14,4% la 24%
  8. se reintroduce comision de colectare pentru pilonul 2 de pensii
  9. reducerea punctajului suplimentar pentru cei ce au lucrat în condiţii deosebite şi speciale
  10. eliminarea majorării de 10% pentru punctajele din perioadele realizate între anii 1975 și 2001

Din acest punct de vedere, Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS) a declarat că, indiferent dacă se va păstra formula de calcul din actuala lege sau dacă punctul de pensie va fi raportat la procentele care au legătură cu câștigul salarial mediu brut anual, toate variantele duc la o creștere.

Pensii
Pensii

El a precizat că punctul de pensie va ajunge la 3.000 de lei, de la 1.785 lei, dacă se va aplica propunerea Băncii Mondiale. Mai mult decât atât, se dorește stimularea indivizilor care sunt încă activi pe piața muncii.

„Din câte știu eu, Banca Mondială a livrat Guvernului României, recte Ministerului Muncii, mai multe tipuri de scenarii. Spre exemplu, pentru formula de calcul au sugerat păstrarea formulei de calcul din actuala lege 127, prin care valoarea punctului de pensie se stabilește în valoare fixă de către Guvern, anual.

Ea se raportează la stagiul de cotizare de 25 de ani. Pensia se stabilește prin înmulțirea punctajului cu valoarea punctului de pensii. În niciun caz nu putem să discutăm de scăderi de pensii, ci, eventual, de creșteri de pensii. Punctul de pensie va fi raportat, sugerează ei, la niște procente care au legătură cu câștigul salarial mediu brut anual, prin legea bugetului. Anul acesta, spre exemplu, câștigul salarial mediu brut este de 6789, iar la anul prognozat de Comisia Națională de Prognoză va fi 7522. Se fac niște simulări macroeconomice, încă nu se știe pe care dintre cele două procente se va merge. Dar în ambele variante, raportarea la câștigul salarial mediu brut pe economie te duce la creștere, în niciun caz la scădere.

Acum punctul de pensie este 1.785 de lei. Dacă se va aplica această formulă, punctul de pensie ar trebui să crească undeva la 3000 și ceva de lei. Cu această măsură, în noua lege se dorește, spre exemplu, stimularea indivizilor încă activi să rămână în piața muncii. România are una dintre cele mai scăzute vârste medii de pensionare din Europa, dacă nu cea mai scăzută. Din păcate, în acest indicator intră toate sistemele de pensii – cei care se pensionează la vârste fragede 45-48 sau 50 de ani.

O altă chestiune este cea legată de indexare a pensiilor în luna martie 2024, cu rata inflației din anul precedent, dacă se aprobă până la sfârșitul anului”, declară Costin.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Vești bune pentru acești pensionari. Românii vor primi o indemnizație de 50% din pensie. CCR a luat decizia