- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Populația României, din ce în ce mai îmbătrânită! INS anunță că 2022 ar putea fi declarat un an istoric

16 Jan, 21:39 • Bumbeneci Diana
Sunt șanse mari ca anul ce tocmai s-a încheiat să fie declarat unul istoric, atunci când vine vorba despre numărul nașterilor. În România, datele INS anunță că populația este din ce în ce mai îmbătrânită.
Populația României, din ce în ce mai îmbătrânită! INS anunță că 2022 ar putea fi declarat un an istoric

Populația României este tot mai îmbătrânită. Țara noastră îmbătrânește, iar acest lucru a fost confirmat oficial de ultimele studii legate de natalitate. Conform reprezentanților Institutului Național de Statistică, anul ce tocmai s-a încheiat, 2022, ar putea să atingă un record negativ istoric, cu cei mai puțini copii veniți pe lume, anunță ProTV.

Populația României scade

Femeile care au cetățenia română și care încă mai locuiesc în țară, fie nu vor să devină mame din cauza faptului că țin mai mult la carieră, fie că nu sunt sprijinite de medici și de legislație. Spre exemplu, o femeie gravidă în România nu are parte nici măcar de 50% din beneficiile de care se bucură o gravidă din alte țări, precum Franța, Germania, Spania, etc.

Conform datelor publicate de reprezentanții Institutului Național de Statistică, cele mai multe nașteri au fost raportate în țara noastră în 1967, când au venit pe lume peste 527.000 de copii. De atunci, lucrurile au mers doar în jos. Spre exemplu, în anul 1990 a fost înregistrată o scădere bruscă, iar în 2022 sunt șanse mari să avem un nou record negativ, dacă ținem cont de faptul că în primele 11 luni au fost înregistrate cu peste 10.000 de nașteri mai puține decât în aceeași perioadă din 2021, când oricum a fost un an cu natalitate scăzută.

 „Un dezavantaj cert este că populația României scăzând, importanța noastră ca stat în Europa, implicit scade. Scăzând natalitatea scade populația, scade potențialul de forță de muncă și dacă adăugăm și migrația”, a povestit Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Statistică.

Ai mai putea citi și: Deși primește o pensie enormă, Silviu Prigoană vrea să dea statul român în judecată! Care este motivul afaceristului

Populația României / foto sugestivă. sursa: pexels.com
Populația României / foto sugestivă. sursa: pexels.com

În anul 2021, în patru țări din spațiul european, în care există comunități de români s-au născut 45.000 de copii, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Numărul românilor ar putea fi și mai mare atunci când vine vorba despre acest context, asta deoarece mulți dintre ei primesc direct altă cetățenie atunci când vin pe lume.

 „Româncele care preferă să nască în străinătate nu se gândesc neapărat la aceste beneficii care raportate la puterea de cumpărare din România s-ar putea să fie mai mare în România, dar acolo își oferă stabilitate pe termen lung societatea respectivă, îți oferă o altă perspectivă. Se gândesc că mai bine canalizează puținele resurse pe care le au pentru un singur copil mulți dintre ei cu gândul de al trimite în afara țării pentru școlarizare”, a transmis Adrian Dan, Sociolog la Facultatea de sociologie, conform sursei citate.

De partea cealaltă, după cum susțin sociologii, femeile din ziua de azi se gândesc înainte de nuntă și copil, la o carieră, asta deoarece criza financiară și creșterile de prețuri au creat temeri cu privire la viitor.

Ai mai putea citi: Ce pensie va primi un român cu salariul de 4.000 de lei dacă va cotiza la stat timp de 35 de ani

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult